M vill liberalisera alkohollagen

Moderaternas partistyrelse vill ändra alkohollagen, så att restauranger får sälja vin och öl utan krav på matservering, tillåta alkoholförsäljning vid take-away och vid hemleverans av mat. Förslaget finns med vid partistämman som inleds på torsdag.


– De här förändringarna, som nu föreslås, gör att det kommer att bli enklare att beställa hem, och faktiskt få hela upplevelsen med sig, även en flaska vin, säger Oliver Rosengren, kommunalråd (M) i Växjö, till SR Ekot.

Han driver på frågan och vill underlätta för krognäringen mot ”den överreglering som finns” och att komma med nya affärsidéer. Växjö tillhör de kommuner som under pandemin tillåtit lokala krögare hemleverans av mat och alkohol för att stötta branschen.
Men länsstyrelser har kritiserat metoden att bryta mot alkohollagen då inte garanti kan ges att serveringspersonal finns med hela måltiden i hemmen, (för att säkra att inte unga serveras eller berusade).

Även branschorganisationen Visita ställer sig positiv till att ändra alkohollagen och förenkla regler för besöksnäringen, efter ”coronakrisen som varit så är behovet av lättnader större än någonsin”, uppger chefsjurist Stefan Lundin.

Socialminister Lena Hallengren (S) vill dock inte ändra dagens regler:
”Alkohollagstiftningen utgår från att skydda folkhälsan. Ökar du tillgången till alkohol så kommer det leda till ökade skadeverkningar i form av missbruk och våld i hemmet”, skriver hon i ett mejl till Ekot.

Något som även Kristina Nilsson (S) i riksdans socialutskott underströk i en debatt med kommunalrådet Oliver Rosengren i SR Studie Ett i tisdags.
– Ett mycket dåligt förslag. Är det med sådana här förslag Moderaterna vill få landet på fötter? I princip all forskning visar att tillgänglighet och pris styr alkoholkonsumtionen, sa hon.
Hon påminde även om att enligt en beräkning alkoholen kostade samhället 103 miljarder kronor år 2017.

• Förslaget att Moderaterna ska verka för avskaffa matkravet vid alkoholförsäljning och möjliggöra alkoholförsäljning vid take-away och hemleverans av mat” finns med vid partiets arbetsstämma som pågår 21 till 24 oktober i Helsingborg.
Moderaterna röstade vid stämman 2019 för att arbeta för att starköl och vin ska säljas i vanliga matbutiker och att en avveckling av alkoholmonopolet skulle utredas.

Även i motionsfloden till riksdagen i år tas alkohol upp fler gånger än tidigare, (i 135 motioner av totalt 4 149, enligt Accent som räknat). Exempelvis från några borgerliga ledamöter som vill tillåta gårdsförsäljning, avskaffa restaurangers matkrav eller helt avskaffa Systembolaget (en M- och en SD-ledamot).

Annonser