Man dömd för tillverkat ”handsprit”

En 78-årig man i Dalarna döms till villkorlig dom och böter av Falu tingsrätt för att ha tillverkat stora mängder sprit i bostaden. Men den skulle användas som handsprit, hävdar han själv.

Det var i september 2020 som polis kom till mannens bostad i Ludvika kommun där han påbörjat sprittillverkning. 570 liter hemkört beslagtogs samt mäsk och råvaror som socker med mera.

Redskapen hade vänner försett honom med för att tillverka handsprit och destillationsapparaten hade stått på en gammal vind.

Han tillstår att han tillverkat spriten, men att den var avsedd för handsprit då han själv tillhör en riskgrupp och det vid tiden var brist på handsprit.
”Ingen visste något om hur länge corona skulle finnas kvar och hur länge handspriten skulle vara slut”, uppgav han i förhör och nekade till brott.  Han påstod sig bara ta betalt för vatten och el och hade ingen tanke på sälja spriten för att dricka, och ”dricker ingen sprit själv”.

Men domstolen finner klarlagt att han olovligen tillverkat sprit och därmed brutit mot alkohollagen (11 kapitlet, olovlig befattning med sprit). Hans ”uppgifter om att avsåg att tillverka handsprit föranleder ingen annan bedömning”, skriver tingsrätten.

Mannen döms till villkorlig dom och 60 dagsböter på totalt 5 400 kronor, samt betala 800 kronor till brottsofferfonden.

Annonser