Tullen varnar för farligt cannabisgodis

Tullens beslag av godis och snacks som innehåller cannabis har ökat. Nu varnar myndigheten för en ny superstark sort med syntetisk cannabis, som kan leda till överdoser och förgiftningar.

Foto: Tullverket

Det ser ut som vanligt lösgodis, luktar och smakar som vanligt godis, men kan innehålla narkotika och ge förödande effekter. För några års sedan förekom ”godisbjörnar” av vanlig cannabis, nu florerar det som lösgodis och säljs via internet. Och från i år även preparerade med starkare syntetisk sort.

Nu riktar tullen varning till ungdomar och föräldrar för s.k. ”knarkgodis”.

Jenny Åberg, tullens laboratorium. Foto: Tullverket

– Det kan komma ut i samhället. Nyfikna ungdomar köper hem via internet. En stor risk att barn får i sig det av misstag när de kanske hittar det i äldre syskonens rum. Det ser ju ut som vanligt godis, säger Jenny Åberg vid Tullverkets laboratorium till SR P1 Morgon.
Hon uppmanar föräldrar att vara vaksamma för vart barnens godis kommer ifrån.

Ett problem med ätbar cannabis är även att förväntade effekten blir fördröjd – jämfört med att röka cannabis – och risken är då att äta fler bitar och därmed överdosera, berättar Jenny Åberg i ett pressmeddelande.

Tullens beslag har ökat – i fjol gjordes 17 beslag och året före bara tre. Medan hittills i år har 16 försändelser med cannabisgodis på totalt 46 kilo stoppats, varav fyra leveranser innehöll en ny farlig syntetisk cannabinoid (5F-EDMB-PICA) som är 2 till 100 gånger starkare än vanlig cannabis och narkotikaklassades i maj.

En liknande syntetiskt variant har bidragit till dödsfall ifjol, båda cannabinoiderna är av samma ämnestyp som fanns i Spice som förekom i landet 2014-2016 och ledde till flera förgiftningar och dödsfall. Enligt tullen så kommer den nya starka sorten ofta från USA.

I Kanada, Irland och Storbritannien har myndigheter gått ut och varnat unga för att äta cannabisgodis och i södra London fick skolelever tidigare i år söka akutvård efter att ätit det, enligt Tullverket. I USA har nya ätbara cannabisprodukter i form av kakor och godis tagits frami spåren av legalisering och kommersialisering av drogen.

Annonser