En av fyra för full för ragga

Alkohol underlättar när man ska ut och träffa någon, menar sex av tio svenskar i åldern 18 till 40. Men fyra av tio killar har misslyckats ragga för att de varit för fulla, enligt en ny enkät från IQ.


Många (61 procent) tycker alkohol underlättar för att uppvakta någon – för bli mer avslappnad och modig för att ta det där steget. Men enligt enkäten, som besvarats av drygt 1000 deltagare, så hade mer än var fjärde – 40 procent av killarna, men bara 19 procent av tjejerna – misslyckats med raggning för att de varit för berusade.

– Alla vill lyckas med sin raggning och vår enkla utgångspunkt är att chanserna ökar om man inte är för full. Där alkoholen till en början kan göra att vi känner oss mer avslappnade, kan det snabbt slå över till att vi blir sämre på att läsa av andras signaler. Vi vet att kärlek kan vara svårt, och det blir heller inte enklare av att dricka för mycket, säger Karin Hagman, vd på Systembolagets dotterbolag IQ, i en kommentar.

I enkäten uppgav över fyra av tio att de känner sig mer bekväma att bli raggade på när de druckit alkohol. Men nära åtta av tio svarade att de själva blivit uppvaktad av någon som varit för berusad, (86 procent av kvinnorna och 66 proc. av männen).

– Ett eller två glas vin eller öl kan få oss att våga flirta och ge en skön och lite avslappnad känsla. Men fortsätter du att dricka kommer din förmåga att reagera på subtila signaler att minska. Du får betydligt svårare att läsa av den andra personen och det gör dig också till en sämre sexpartner, säger Suzann Larsdotter, auktoriserad sexolog, i pressmeddelandet från IQ.

• Enkäten ”Full av kärlek” (pdf-fil, 2 sidor) gjordes i september av Kantar Sifo på uppdrag av IQ och besvarats av drygt 1000 svenskar 18-40 år, (401 män och 630 kvinnor). 14 procent av deltagarna uppgav att de inte dricker alkohol.

Annonser