Minskat drickande under pandemin

Svenskarna har druckit betydligt mindre alkohol under pandemin (-6 procent ifjol), trots att Systembolaget säljer mer. En orsak är en kraftigt minskad resandeinförsel när gränserna stängde. Men när restriktionerna nu lyfts, så väntas fler dricka mer på krogen igen.


Rapporten Alkoholkonsumtionen i Sverige 2001-2020” från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (pdf-fil, 89 sidor) släpptes i måndags. Siffrorna stämmer relativt väl med de preliminära som Drugnews rapporterade om i våras.

Totalt sett minskade konsumtionen med sex procent under 2020, jämfört med året före. Detta trots att fler istället vände sig till detaljhandelsmonopolet Systembolaget som sålde rekordmycket ifjol (+11,6 procent).

En förklaring är ju att gränserna stängdes och införseln av billigare alkohol från kontinenten ströps – resandeinförseln minskade 61 procent och köp av insmugglad alkohol minskade hela 44 procent under pandemiåret 2020. En annan är att restaurangförsäljningen minskade 35 procent när krogar och barer inte fick ha öppet på kvällar som vanligt för att minska smittorisken.

Graf ur CAN:s rapport, delmängders andel av den totala alkoholkonsumtionen i Sverige.

Totalt blev konsumtionen i snitt 8,46 liter omräknat i ren alkohol per invånare 15 och äldre ifjol. Det är den lägsta nivån på flera år. Framförallt sjönk sprit- och starkölskonsumtionen.

– Vi har ju haft en trend med minskad alkoholkonsumtion i 10-15 år. Dryckesmönster har ändrats och särskilt ungdomar har dramatiskt minskat sitt drickande, säger Björn Trolldal, alkoholforskare på CAN, till Drugnews.

Alkoholforskaren Björn Trolldal. Foto: Eveline Johnsson

• Så vad händer när restriktioner nu lättas – kommer konsumtionen gå upp igen?
– Nja, det är inte säkert. Helt klart kommer restaurangförsäljningen att öka igen och även resandeinförseln och en del alkoholsmuggling. Men samtidigt kan flera ha ändrat sina konsumtionsmönster och fortsätter att handla på Systembolaget. Det får vi följa framöver, svarar han.

Enligt Trolldal skulle ett lägre alkoholdrickande än före pandemin kunna bli ”det nya normala”, men det återstår att se.

 

CAN-rapporten bygger på monitormätningar sedan millennieskiftet för att följa alkoholkonsumtionen i Sverige. Den mäts med hjälp av den registrerade försäljningen (i Systembolaget, krogar, livsmedelsbutiker). Dels oregistrerade delen som består av resandeinförsel, smuggling, köp via internat och hemtillverkning. För att fånga in den senare så deltar årligen 18 000 slumpmässig utvalda personer mellan 17 och 84 år i frågeundersökningen om alkoholvanor och inköpsställen.

Annonser