Talibanerna: vill ha hjälp stoppa opium

[UPPDAT] KABUL Den hårdföra talibanrörelsen är tillbaka i makten i Afghanistan och dess regering har presenterats. De uppger bl a att de vill få bort opium och heroinproduktionen, vilket dock utländska experter tvivlar på.

Talibanerna tvingade iväg USA och dess allierade i slutet av augusti efter 20 år. Nu uppges även sista motståndsfästet med oppositionella afghaner i Pandirdalen ha fallit.

I tisdags presenterades en tillfällig regering där en av talibanrörelsens medgrundare mulla Mohammad Hassan Akhund utsetts som ny statschef och ledare. Inrikesminister blir Sirajuddin Haqqani, som uppges leda ett terrorstämplat nätverk och är efterlyst av FBI. Provisoriska regeringen representerar tre olika fraktioner inom talibanrörelsen, över dessa vilar högsta ledaren Mawlawi Haibatullah Akhundzada som en slags ayatolla, (men hans roll nämndes inte vid presskonferensen, rapporterar DN).

Flera länder har pausat ekonomiska stödet till Afghanistan, ett av världens fattigaste länder, efter talibanernas seger. Så även Sverige som gett över en miljard kronor årligen. Frågan är vad för styre talibanerna planerar när sharialagar ska tillämpas. Kommer flickor få gå i skolan, kvinnor tillåtas arbeta, mänskliga rättigheter respekteras? Hur kommer de som hjälpt tidigare regeringen behandlas och den utbredda korruptionen bekämpas? Demonstrerande kvinnor har hittills mötts med våld.

Ett annat hett problem är opiumodlingen i Afghanistan – en produkt som är bas för tillverka morfin och heroin – och utgör över 80 procent av världens produktion. Idag odlas vallmo på uppåt 224 000 hektar i landet, och senaste åren har rekordskördar noterats av FN.

Opium skördas.

När talibanerna förra gången var vid makten 1996-2001, så ville de mot slutet förbjuda och förstöra all opiumhantering. Men efter al Quaida 11 septemberattacker och USA invaderade Afghanistan med Natostöd, så har vallmoodlingen fortsatt och ökat kraftigt.

Tre amerikanska presidenter har försökt bekämpa opiumproduktionen som exporteras och orsakar helveten i samhällen och familjer runt världen. George W Bush försökte erodera vallmoodlingarna med marken i Afghanistan, Barack Obama uppmuntrade alternativ odling (exempelvis av vete), och Donald Trump bombade narkotikalaboratorierna i landet.

Men de militära insatser och stora belopp som USA lagt på att minska opiumodlingen i Afghanistan betecknas som ”ett dyrt fiasko”, som istället kan ha förvärrat problemet.

Det uppger Washington Post-journalisten Craig Whitlock för SVT Utrikesbyrån.
– Det odlas mycket mer opiumplantor nu än när USA inledde kriget. Så det har varit pengar i sjön, säger Craig Whitlock i programmet.

Craig Whitlock.

Han har skrivit boken Afghanistan Papers om misslyckade operationer att förstöra vallmofälten.
Whitlock nämner att afghanska soldater som skulle förstöra fälten bytte sida när de fick bättre etalt av opiumodlarna. USA-militären inte ville riskera stöta bort opiumbönderna i talibanernas armar. Britter betalade bönder för att sluta odla vallmo, vilket ledde till att de odlade ännu mer.
Förra afghanska regeringen var korrumperad och flera i styret tjänade pengar på droghandeln. Och lokala beslutsfattare uppmanade till förstörelse av grannfält, men inte sina egnas.

Så tvärsemot planerna så ökade opiumproduktionen och narkotikahandeln blev en av de största ekonomiska branscherna i landet. Och talibanerna påstås i opposition fått stor del av sina intäkter genom att beskatta opiumbönder i områden de kontrollerat. Hundratals miljoner dollar har de tjänat på opiet, enligt FN-uppgifter.

Zabihullah Mujahid, talesman för talibanerna. Skärmdump

Men nya talibanstyret lovar nu istället att opiumodling helt ska stoppas och försvinna. Med omvärldens hjälp.
– Afghanistan kommer inte längre att vara ett land för vallmoproduktion. Men världssamfundet måste hjälpa oss att hitta alternativ till vallmoodlingarna. Om vi kan hitta alternativ och ta steg i den riktningen kan vi reducera vallmoodlingarna och handeln till noll de närmaste åren, sa nyligen talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid vid en presskonferens.

Många är dock skeptiska till de löftena från talibanerna. Särskilt om landet isoleras och bidragen minskar.

Även polisen på Nationella operativa avdelningen (NOA) är tveksamma till talibanernas uttalanden om att stoppa opiumodlingen:
– Vi ser från polisens sida en risk för att produktionen kommer att öka beroende på att det är en säker inkomstkälla för talibanregimen. Det är väl där vi ser möjligheten av att vi får se mer heroin, säger Stewe Alm, strategisk analytiker på NOA,  till SVT Rapport.

Eftersom heroinet senare år har pressats tillbaka i konkurrens med andra droger så tror han att narkotikahandlare kan försöka slå sig in på marknaden genom att prisdumpa drogen.

• SVT Utrikesbyrån i SVT2 klockan 21:45 (och på SVT Play) om Afghanistan som världens största heroinproducent.

Annonser