Underhållande om droger och läkemedel

En ny bok om apotek, mediciner och droger genom tiderna av läkemedelsforskaren Jan G. Bruhn ”är underhållande och rolig läsning hela vägen, till och med lärorik”, skriver Drugnews recensent Pelle Olsson.

Välkommen in i mitt litterära apotek! skriver Jan G. Bruhn i baksidestexten till sin 631 sidor tjocka citatbok om droger. Författaren är läkemedelsforskare, farmakologie doktor och professor i farmakognosi (läran om läkemedel från naturen).

• NY BOK: Apoteket i biblioteket – läkemedel och droger i dikt, tanke, tid och rum. (Förlaget Ekström & Garay 2021, 631 sidor).

Författaren Jan G. Bruhn

Bruhn inleder med en översikt om böcker som handlar om mediciner, från historisk tid fram till idag. Ämnet är nästan outtömligt. Piller och pulver och olika dekokter har ju följt människan långt innan vi fick ett skriftspråk. De äldsta bevisen för droganvändning har man hittat i en grotta i Texas. Det var torkade delar av peyotekaktusen, som innehåller meskalin.

De litterära beläggen är nästan lika gamla. Bland annat resonerade redan Platon (427 – 347 f.Kr) om droganvändning. Även Bibelns skapelseberättelse där Eva äter av kunskapens frukt, menar Bruhn, kan vara en beskrivning av ett drogintag även om det kallas äpple. Och både i den fornnordiska gudasagan och i den grekiska mytologin finns beskrivningar av fantastiska drogeffekter. Oden dricker ur vishetens brunn och vips kan han se och veta allt. I Grekland tar man några klunkar ur floden Lethe för att glömma. ”Pillret är mäktigare än pennan och svärdet”, enligt en mer sentida författare, Aldous Huxley

Åtskilliga är också de mer moderna skönlitterära beskrivningarna av medicinintag och rus. Det är mest den senare användningen av droger, i sinnesförändrande syfte, som ingår i den mycket omfattande citatkatalogen. Det handlar såväl om verkliga som påhittade substanser.

Bruhn tar dem i bokstavsordning, från Abortmedel, Absint, Abstinens… till Örtté, Östrogen och Överdos som blir det sista uppslagsordet. Ibland blir det rena debattinlägg som detta av den danska läkemedelsforskaren Peter Gøtzsche under överskriften Avgiftning: ”Allra viktigast är att avmedikalisera vårt samhälle. /…/ I de allra flesta fall har läkemedel ingen positiv effekt på oss.”

Under uppslagsordet Drogmissbruk skriver Philip K. Dick att det är ”en mer uppsnabbad, mer intensiv version av ett vanligt människoliv.” På samma tema uttalar sig komikern och skådespelaren Robin Williams ”Verkligheten är till för dem som inte kan hantera droger.” Emellertid finns lika mycket av drogpositiva budskap som avståndstagande. Den vilda blandningen gör läsningen överraskande.

Om Urin kan man läsa i en modern överlevnadsbok av John Wiesman att det i färsk form kan användas att tvätta sår med. ”Är patienten sjåpig, använd deras egen. Är de tillräckligt sjuka struntar de i vilket.” Och från förrförra seklet skriver Gustave Flaubert om Vitlök att det ”Dödar inälvsmaskarna och höjer beredskapen för kärleksäventyr.”

Det här är underhållande och rolig läsning hela vägen, till och med lärorik. Ett ytterligare plus är registret över samtliga författare bakom citaten och alla källor som dessutom lockar till mer läsning i ämnet.

Etiketter:

Annonser