V-ledaren: rensa ut narkotikan

I ett SVT-inslag om polismordet och gängkriminaliteten utpekade vänsterledaren Nooshi Dadgostar narkotikahandel och drogflöde på fester som stora problem. ”Det måste sättas stopp för det och narkotikan rensas ut ur hela samhället”, sa hon.

Det var i Agenda på söndagskvällen som partiledarna Nooshi Dadgostar (V) och Ebba Busch (KD) hade inbjudits att tala om sina Almedalstal, regeringskrisen och polismordet i Göteborgs som delvis överskuggat politiken senaste dagarna.

En 17-årig pojke, med koppling till gängkonflikter i området och som tidigare dömts för mordförsök, har häktats misstänkt för mordet. Men motivet är ännu oklart och utredarna tror inte att polismannen var målet, utan kanske någon som han talade med på kvällen.

Nooshi Dadgostar (V) och Ebba Busch (KD) i SVT-Agenda. Skärmdump

De båda partiledarna beskrev attentatet i onsdags kväll (ca 5-9:20 minuter in i programmet) som en ”enorm tragedi”, ett angrepp mot det öppna samhället och ”den trygghet som polisen är satt att skydda”. En kommenderingschef berättade rörd att många boende på Hisingen nu klivit fram, stöttar polisen och visat deltagande i den svåra situationen.

För att motverka en alltmer mer hänsynslös kriminalitet sa Ebba Busch att det behövs många fler poliser och även tillåtas hemlig avlyssning och andra tvångsmedel. Såsom tillåta metoder, som används i andra länder, för att knäcka krypterade chattprogram, populära bland grovt kriminella, såsom Encrochat, för att klara upp mord och drogsmuggling.

Dadgostar berättade att hon var uppväxt ett stenkast från mordplatsen i Biskopsgården på Hisingen. Hon tyckte det var tragiskt att en polis som var där för att skydda de boende blev brutalt skjuten till döds förra veckan.

På frågan om vad som Vänsterpartiet anser viktigast måste göras för att bryta utvecklingen, så svarade hon att polisens arbetsförhållanden måste förbättras, så att människor vågar söka sig till polisyrket.

Hon lyfte även narkotikans roll. För kriminella gäng med skjutvapen ”så handlar det ju om narkotikahandel. Det är pengarna som de ska åt”. Hon vill bekämpa droger i samhället genom bland annat att satsa mer på tullen så att de inte kommer över gränsen.

Men även motverka själva efterfrågan.
– Det är svårt att komma ifrån att det flödar narkotika på nattklubbar, ute på stora fester och i andra sammanhang. Det måste sättas stopp för det. För det handlar i grund och botten om narkotikahandeln och måste rensas ut ur hela samhället, sa Nooshi Dadgostar i Agenda.

Ett intressant uttalande. Vänsterpartiet har ett gammalt kongressbeslut om att avskaffa själva konsumtionsförbudet av narkotika och vill att en kommande utredning av svenska narkotikapolitiken ska se över avkriminalisering som alternativ.
Redan som blivande partiledare i höstas, så sa Dadgostar i SR:s Lördagsintervju att ”partyknarkandet måste få ett slut”.

Regeringskrisen. I måndags presenterade statsminister Stefan Löfven (S) för talman Andreas Norlén underlag för en ny regeringsbildning med S och MP.  På onsdag blir det omröstning i riksdagen om Löfven kan bli statsminister igen. Mycket är dock oklart – om rösterna kommer att räcka till, olika partitvister riskerar att leda till nya strider.

Annonser