Systemet stoppar bubbel från Belarus

Systembolaget har säljstoppat belarusiska drycken ”Sovjet Sparkling Wine” i Sverige. Detta efter information om att risk finns att Systembolagets uppförandekod inte följs.

Enligt ett pressmeddelande från Systembolaget anges att delar av uppförande koden inte följs hos producenten, ett s k incidentärende, ”som vi bedömer som kritiskt”. Och att man på grund av det politiska läget i Belarus inte kan utföra en revision på plats.

Det mousserande vinet är på 12 volymprocent och tillverkas av Minsk sparkling wines factory. Leverantör i Sverige är Tre Svampar AB som har det i lager som ordervara, det finns alltså inte normalt på systembutikernas hyllor.

Systembolagets beslut att stoppa drycken gäller tills vidare och tills ärenden kan följas upp på plats.

”Systembolaget följer utvecklingen i Belarus samt EU:s och Sveriges politik gentemot Belarus som har sin grund i ett tydligt ställningstagande för demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatlighet”, skriver Systembolaget.

EU har infört sanktioner mot det auktoritära landet efter anklagelser om riggat presidentval ifjol, massarresteringar och misshandel av demonstranter och nyligen ha nedtvingat ett civilt trafikflygplan för att gripa en journalist.

Annonser