Ann Carlsson ny Systembolagschef

Ann Carlsson – idag vd för Apoteket AB – har utsetts av Systembolagets styrelse till ny vd och koncernchef för det statliga alkoholmonopolet. Hon tillträder först 22 januari 2022 och efterträder Magdalena Gerger som slutar på egen begäran.

– Jag är mycket glad över att få välkomna Ann Carlsson som vd för Systembolaget. Under rekryteringsprocessen har vi sökt efter en chef och ledare som både behärskar de affärsmässiga utmaningarna och har förståelse för den speciella samhällsfunktion som Systembolaget har. Jag är säker på att Ann Carlsson är rätt person fortsätta utveckla Systembolaget i framtiden, säger Göran Hägglund, styrelseordförande för Systembolaget, i en kommentar.

Ann Carlsson, född 1966, är svensk företagsledare och utbildad på Stockholms universitet inom personal- och organisationsutveckling. Hon är sedan november 2010 vd för statsägda Apoteket AB och bor i Spånga, Stockholm. Tidigare var hon under flera år verksam inom ICA-gruppen och har varit chef för affärsområdet ICA Sverige.

Hon efterträder Magdalena Gerger som i tolv år lett Systembolaget framgångsrikt och fortsätter med det under hela 2021 till Ann Carlsson tar över i januari nästa år.

– Jag är stolt över mitt kommande uppdrag som vd på Systembolaget. Systembolaget är inte ett bolag som andra. Genom god service, kunskap och omtanke har Systembolaget vunnit svenska folkets förtroende. Kundkrav och beteenden förändras och inom ramen för Systembolagets ansvarsfulla roll vill jag vara med och utveckla kunderbjudandet ytterligare, säger Ann Carlsson i ett pressmeddelande.

Och fortsätter:
– Inte minst tror jag att framtiden kommer att kräva extra ansträngningar inom områden som hemleverans och hållbarhet. För min personliga del är jag glad över att få arbeta vidare med folkhälsofrågor som är en angelägenhet både i mitt uppdrag på Apoteket AB och det kommande på Systembolaget.

Ann Carlsson blir chef för ett företag med över 3 500 årsanställda och 448 systembutiker och cirka 475 ombud. Hon kommer in i en tid när systemkunderna är mer nöjda än någonsin med servicen och stöder detaljhandelsmonopolet.

– Det finns inga indikationer idag på att ensamrätten är hotad. Men det är ju egentligen en politisk fråga, inte något för Systembolaget eller en ny vd, säger presschefen Anders Porelius till Drugnews.

Magdalena Gerger. Foto: Drugnews

Systembolaget har ökat sin marknadsandel och sålt rekordmycket alkohol under pandemin. Men förslag om gårdsförsäljning utreds för närvarande och alkoholföretag knackar på och försöker via internethandel få en del av Systemets enorma kaka, (sålde ifjol drycker för 36,7 miljarder kronor). Något som skulle kunna riskera hota Systemets detaljhandelsmonopol i förlängningen.

Magdalena Gerger som snart lämnar vd-posten i Systembolaget är oroad över hotet från näthandeln. Det skulle behövas ”en lagstiftning som slår vakt om Systembolagets ensamrätt och systematik med folkhälsa i centrum oavsett kanal”, sa hon i Dagens Nyheter i lördags.

• Ann Carlsson blev utsedd till Årets Ruter dam 2010 och finns sedan 2011 med på listan över näringslivets mäktigaste kvinnor. Hon är styrelseledamot i bland annat Vattenfall, Svensk Handel och SNS.

Annonser