Unga ska festa mer när restriktioner lättas

Regeringen börjar lätta på corona-restriktionerna från 1 juni, då tillåt bl a längre öppettider på krogarna. Var tredje ung vuxen uppger att de tänker dricka mer alkohol när regler lättas och åtta av tio gymnasieelever planerar att festa på sin studentkväll, enligt två olika enkäter.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten berättade vid en pressträff i torsdags eftermiddag om planerna för lättade restriktioner om smittläget tillåter. Bland annat förlängs serveringars öppettider 1 juni från klockan 20:30 till 22:30, men fortsatt högst fyra gäster per bord. Från 1 juli höjs antalet deltagare vid publika sammanhang till 50 deltagare sittande (och högst 500 deltagare vid arrangemang utomhus) och regler för servering utomhus lättas.

– Många längtar efter att kort sagt få leva livet igen. Men pandemin är inte över här och nu, utan beror på hur vi beter oss. Begränsningarna ska avvecklas i fem steg, sa statsminister Stefan Löfven (S) – men kan ändras om smittspridningen skulle gå åt fel håll.

Pressträff om avveckla restriktionerna. Statsminister Stefan Löfven med skolminister Anna Ekström, socialminister Lena Hallengren, vice statsminister Per bolund och FHMs chef Johan Carlson.

Enligt en färsk enkät från Systembolagets dotterbolag IQ uppger var tredje tillfrågad i åldrarna 18 – 34 år att de ska dricka ”mycket mer” alkohol (4 procent) och ”lite mer” (30 procent) om corona-restriktionerna lättas upp. Bland alla tillfrågade är det 16 procent som tror de skulle dricka mer, fler i storstäderna (20 proc.) än i övriga landet (14 proc.).

– Vi har nu levt under en längre tid med restriktioner för hur vi får umgås, med begränsade möjligheter att till exempel gå på restaurang, konsert eller att ses i större grupper. Inte minst unga har ett socialt behov och umgänge som sker i grupp, så det är inte oväntat att unga uppger att de skulle ändra sina alkoholvanor när samhället öppnar upp, säger Karin Hagman vd på IQ, i en kommentar.

Hon tror att många – inte minst de unga – kommer känna en befrielse av att slippa restriktioner och kunna leva ut socialt. Men att det är viktigt att reflektera över sin alkoholkonsumtion i samma veva.
– Vi hittar många tillfällen där det passar att ta sig ett glas eller fler. Det är lätt hänt att det blir lite mer än man tänkt, lite för ofta, utan att man funderar så mycket på det. Därför är det bra att stanna upp och reflektera över sina alkoholvanor – hur de påverkar en själv och omgivningen, säger Hagman.

Foto: Rennet Stowe /CC BY 3.0

I en annan enkät från Ungdomsbarometern uppger över åtta av tio ungdomar som slutar gymnasiet i vår att de planerar festa på examensdagen. Och hälften av dem är beredda att bryta mot restriktioner för att få göra det.

Över åtta av tio av gymnasieeleverna planerar att ha en studentmottagning, oavsett vad restriktionerna tillåter. Vilket tyder på att även föräldrar ser mellan fingrarna med reglerna i år, (ifjol var det 16 procent av eleverna som planerade bryta mot restriktionerna), enligt Ungdomsbarometerns enkät.

Att allt fler vaccineras mot coronaviruset, lättnader för fler att kunna träffas och en viss trötthet på pandemin gör kanske att fler ser ljusare på framtiden. Men lokala utbrott kan uppstå, exempelvis i Kiruna har smittspridning ökat kraftigt senare tid, där bl a festande ungdomar utpekats vara drivande, rapporterar DN.

Även om i omvärlden lättas på restriktioner, vad gäller att träffas och gå på barer. I Storbritannien har pubar åter öppnats och i Oslo där alkoholservering varit förbjudet i ett halvår, så tillåts från i onsdags åter servering av öl, vin och sprit.

SKA SVERIGES ÖPPNAS. Hur avvecklingen av corona-restriktionerna i fem steg från 1 juni och under hösten mer detaljerat här. Men smittspridningen, trycket på vården och vaccinationsgraden avgör takten. Lokala inskränkningar kan ske, enligt regeringen.

• Fotnot: IQ:s undersökning gjordes av Kantor Sifo 1-4 maj i år, med 1 077 personer i åldrarna 18-79 år. Ungdomsbarometerns enkät har besvarats av 3 424 personer i åldrarna 15-24 år perioden 11-17 maj i år, varav antalet gymnasieelever var 1324.

Annonser