Knivmannen erkänner två av dåden

I fredags inleddes rättegång mot den afghanske 22-årige man som åtalats för ha knivhuggit sju personer i Vetlanda i mars. Han erkände sig bara skyldig till två av mordförsöken, men minns inte de övriga. Han hade spår av cannabis i blodet efter attentatet.

Rättegången har flyttats till Jönköpings tingsrätts säkerhetssal och beräknas pågå i tre dagar, den sista i början av juni. . Offren hördes under första dagen.

Det var den 3 mars i år som sju manliga personer – i åldrarna 35 till 75 år – attackerades med kniv till synes slumpmässigt utvalda i centrala Vetlanda i Småland. Först när polis efter cirka 20 minuter och sköt den misstänkte i benet så gav han upp.
Fyra av offren var allvarligt skadade, men har senare kunnat lämna sjukhus.

22-åringen har inte kunnat uppge någon förklaring till angreppen som skakat den lilla staden.
– Han har ju mått väldigt dåligt dagarna inför detta. Han har försökt ta sitt liv. Jag tror att det är ett infall av psykisk illamående som har orsakat detta, säger 22-åringens advokat Christian Berntö till SVT.
Den åtalade erkänner de två första mordförsöken, men har inte säker bild av vad som hände sedan.

Från att tidigare varit aktiv med träna boxning flera dagar i vecka

n, så började han må allt sämre och använda droger dagligen. Han hade varit vid resecentrum i Vetlanda ett par timmar före dåden där droghandel uppges förekomma. Han har tidigare dömts för ringa narkotikabrott och uppger i förhör att han har köpt cannabis där.

Blodprov efter knivdåden visar också på spår av cannabis, rapporterar TT.
Han har berättat om sitt droganvändande och att han mått dåligt kort före dåden.
– Det kändes som om jag pratade med Gud eller någon uppifrån pratar med mig. Ja, det var kanske Satan, berättade han i förhör.

Han har genomgått en mindre rättspsykiatrisk undersökning före rättegången som visar att han varit allvarligt sjuk när knivdåden inträffade.

Enligt nya uppgifter i Dagens Nyheter hade han först sökt asyl först i Norge 2015, men fått avslag. Och istället tog sig till Sverige och fick här ett tidsbegränsat uppehållstillstånd. Han gick och väntade på nytt beslut att få stanna, när dåden inträffade.

Enligt hans advokat hade han sökt s.k. ”återvandringsbidrag” för att återvända till hemlandet, men inte lyckats med det.

Annonser