Malawis president: byt tobak mot cannabis

LILONGWE När tobak är på väg bort, så det gäller att växla till andra grödor, såsom cannabis, för att säkra exportintäkter. Det säger president Lazarus Chakwera i Malawi, som länge stött sig på tobaksodling.

Malawi i sydöstra Afrika har fått stor del av exportintäkterna från tobaksodling, men med minskat rökande i världen, så väntas de minska från toppåren på 350 miljoner dollar till mindre än 200 miljoner dollar i år, enligt presidenten.

– Den obekväma sanningen är att även om vi kommit långt med tobaken som viktigaste grödan för vår bruttonationalprodukt, så hotas detta nu av fallande efterfrågan i hela världen, sa Lazarus Chakwera nyligen rapporterar Reuters och TT.

Han tillade:
– Vi behöver helt klart variera oss med andra grödor – som cannabis, som förra året legaliserades här för industriell och medicinsk användning.

Malawis parlament antog i februari ifjol ett förslag att

göra det lagligt att odla och bearbeta cannabis för medicinsk användning och som hampafiber i industrin, men det är fortfarande otillåtet att berusa sig med drogen i landet.

Ungefär 40 procent av Malawis BNP och 88 procent av exporten är jordbruksanknuten, varav hälften utgörs av tobak. Jordbruksdepartementet ska nu, enligt presidenten, söka ”en korg med alternativa grödor”, så att landet kan undanröja sitt beroende av tobak.

Även andra länder i södra Afrika har lättat på regler kring cannabis, såsom Zambia, Lesotho och Zimbabwe.

Republiken Malawi har cirka 19,8 miljoner invånare och blev självständigt från Storbritannien 1964. Lazarus Chakwera blev president i juni 2020 och var tidigare oppositionsledare för Malawi Congress Party. Landet får ekonomiskt stöd från Världsbanken, men efter en tidigare jordbruksreform, som subventionerar statlig konstgödsel, så har livsmedelsproduktionen fördubblats och landet är idag självförsörjande på mat, enligt Wikipedia.

Annonser