Drottningen öppnade Sverige mot narkotika

Idag, tisdag, arrangeras konferensen Sverige mot narkotika i Borås. Flera medverkande deltar digitalt och drottning Silvia invigde mötet. ” Varje barn och ungdom har rätt till en trygg uppväxt utan missbruk”, sa hon.

Drottningen fortsatte:
– Men tyvärr ser ju verkligheten annorlunda ut. Barn o unga är så bara. Därför är det viktigt att vi (vuxna) påverkar dem positivt redan i unga år.
– Att vi stärker deras självkänsla och framtidstro, liksom deras egen motståndskraft mot grupptryck och destruktiva beteenden. Lyckas vi med det är det en vinst för alla. För hela vårt samhälle, , sa drottning Silvia som öppnade konferensen.

Hon berättade om sitt stora engagemang mot narkotika och hur hon var ned och bildade stiftelsen Mentor för över 20 år sedan, som idag finns runt Sverige och världen och särskilt arbetar i utsatta områden ”för att unga ska få växa och utvecklas hälsosamt och drogfritt”.

Drottningen har ofta medverkat i FN-sammanhang och varit tydlig mot legalisering av narkotika och för en restriktiv strategi.

Konferensen Sverige mot narkotika är alltså i år digital i dessa coronatider, och sänds från Borås kongresshus där arrangörerna och flera talare finns plats. Flera nationella och internationella experter deltar, bland annat från Colorado, som var tidigt ute och legaliserade cannabis. ”Det finns fler cannabisbutiker här numer än Starbucks-kaffeställen” och problemen har ökat bland unga, berättade amerikanske psykiatrikern och forskaren Christian Thurstone över länk.
I Colorado har konsumtion av cannabis ökat, färre kommer i behandling, drograttfylleri ökat, och trots legalisering görs ändå fler beslag på svarta marknaden.

Jessica Vikberg, ordf RNS, i samtal med konferensgeneral Håkan Eriksson och Emelie Risbeck, Borås stad. Foto: Ida Stigzelius

Cirka 1800 deltagare från cirka 200 kommuner har anmält sig och följer konferensen via nätet. Många av dem arbetar med drogfrågor till vardags, socialarbetare, poliser och drogsamordnare i kommuner – men även lokalpolitiker och föreningsaktiva.

• Det är en tydlig restriktiv hållning i programmet och bland medverkande?

Håkan Eriksson

– Ja, så är det. Vi är mot legalisering och vill behålla en human och restriktiv narkotikapolitik. Men vi vill se mer behandling och att tröskeln sänks till för att få hjälp om man fastnat i beroende, säger Håkan Eriksson, kongressgeneral och aktiv i SLAN (Sveriges Landsråd för Alkohol- och Narkotikafrågor), till Drugnews.

Han märker hur legaliseringsvindar blåser i världen och några ”troll” har också försökt störa inför konferensen med motkampanj på sociala medier, plagiera loggor etc. Arrangörerna har polisanmält hoten, som även riktats mot deltagare.

– De flesta meningsmotståndare kan vi givetvis diskutera bra med. Men vi ska inte underskatta legaliseringsförespråkare, utan måste mobilisera och ta debatten än mer. Deras propagandabild får inte bli ”sanningen”, säger han.

Under dagen ska regeringens förslag till ny ANDTS-strategi diskuteras och konferensen avslutas med att socialminister Lena Hallengren (S) medverkar direkt via länk. Modererar konferensen gör Linda Nilsson och Boråspolisen Nadim Ghazale (känd från Veckans brott).

• Arrangörer bakom konferensen är Borås stad och ett 15-tal föreningar, bl a ECAD-Sverige, Kris, RNS, IOGT-NTO, SLAN, Narkotikapolitiskt center och Länsnykterhetsförbundet Västra Götaland. Konferensen går fritt att se för alla (Youtube-länkar via Borås stad).

Modererar seminarier och debatter för Linda Nilsson och Nadim Ghazale. Foto: Ida Stigzelius

Annonser