Smittspridning bland studenter

Region Uppsala fruktar att den mycket smittsamma sydafrikanska varianten av covidviruset sprids bland studenter i Uppsala. Den kan ha spridits genom grupparbeten och flera stora korridorfester.

Misstankarna gällde först minst 18 bekräftade smittfall. Men det kan vara så många som ett 40-tal studenter som kan ha smittats av den mer smittsamma sydafrikanska varianten i Uppsala. Idog smittspårning pågår nu.

– Vi tror att det här kan vara toppen på ett isberg, och vi ser mycket allvarligt på det”, skriver smittskyddsläkare Johan Nöjd i ett pressmeddelande.

Det bedöms som grupparbeten, korridorsboende och stora fester kan vara del av orsaken till snabba ökningen. Nu uppmanas studenterna att hålla sig hemma oavsett om de har symtom eller inte – och undvika social och fysiska kontakter.

– Det räcker inte att lyssna på sin kropp utan nu gäller det att verkligen försöka isolera sig så mycket det går de närmaste 3-4 veckorna för att bryta smittkedjorna och vända på förloppet, säger Mats Martinell, medicinskt ledningsansvarig på provtagningsenheten Nära vård och hälsa till SR Ekot.

Även Student Förenade Studentkårer uppmanar – fast många unga har levt ett isolerat liv länge och det är annorlunda boende på korridorer – att inte ordna fester och umgås för nära.

Enligt Folkhälsomyndigheten fanns fram till i måndags 712 527 bekräftade covidsmittade personer i Sverige och 13 146 har avlidit med smittan.

Annonser