Thailand: hushåll får odla cannabis

BANGKOK Hushåll i Thailand ska få odla sex cannabisplantor vardera för att kunna utöka sina intäkter, utlovar landets hälsominister. Blommor och frön måste dock lämnas till statliga anläggningar och sjukhus, men övriga växten får använda i matlagning och kosmetiska produkter.

Thailand var första land i regionen som tillät medicinsk användning av cannabis 2018 och regeringen vill nu lätta på regler för kommersiella användning, som även ska gynna fattiga familjer.

– Marijuana och hampa är båda ekonomiska grödor och blir nu ett nytt alternativ för lokalbefolkningen att få mer intäkter. Vi vill lindra begränsningar och göra det lättare för allmänheten att odla plantan, men snälla samarbeta och använd den korrekt, sa hälsovårdsminister Anutin Charnvirakul, som även är landets vice premiärminister, i ett uttalande i fredags, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Alla blommor och frön som produceras vid hemodling måste skickas till statliga medicinska anläggningar då de ännu regleras i strafflagen då de innehåller höga nivåer psykoaktiva ämnen, enligt ministern. Produkten är främst avsedd för medicin, forskning, vårdgivare, jordbruket och alternativ medicin.

Men övriga cannabisväxten, såsom löv, grenar och fiber och hampväxter har avkriminaliserats och får användas i matlagning och kosmetiska produkter sedan i december ifjol.

Nöjesbruk är alltså fortfarande förbjudet i Thailand, även om aktivister hoppas att medicinsk marijuana bara är första steget mot legalisering och en uppmjukning i synen på droger i regionen.
Cannabis användes fram till 1930-talet i Thailand för bl a smärtlindring och mot utmattning. Senare årtionden har narkotikahantering i Sydostasien varit tabu och ofta rättslig behandlats drakoniskt.

Annonser