Fängelse för smugglat kokain i ostar

Två göteborgare döms till fängelse 6,5 år vardera för synnerligen grov narkotikasmuggling av tio kilo kokain gömt i goudaostar från Holland.

Det var förra sommaren som de två huvudmännen i 35-40-årsåldern planerade att smuggla kokain paketerat i stora osthjul från Holland till Göteborg. En av dem åkte ner och mötte två kurirer med tyskt medborgarskap.

En hyrd skåpbil lastades med 500 kilo goudaost av bra kvalitet, men fem av osthjulen var inbakade med kokain. Narkotikan är värt cirka tio miljoner kronor i gatuled, enligt polisen som spanade på transporten.

Färden gick från Holland norrut via Fredrikshamn till Göteborg och till ett garage nära polishuset. Dagen efter kördes ostlasten till ett lager i Kortedala där även en fjärde personer väntade. Polisen följde ekipaget på svensk mark och använde även helikopter innan man slog till och grep kvartetten i lagret där skåpbil, ostar och kokainet fanns.

Preparerade ostar i skåpbilen. Foto: Polisen

Smuggelsättet är ovanligt.
– Jag har under mina år nog aldrig haft ett ärende där någon har försökt smuggla narkotika i ostar. Narkotikan var inbakad i ostarna, så det måste ha varit ett ganska omfattande förberedelsearbete. Kanske trodde de att de kunde lura hundarna, sa Pether Lundin, gruppchef för polisens spaningssektion i Storgöteborg, när de fyra männen åtalades i februari.

Alla fyra nekade till brott.
I onsdags kom domarna från Göteborgs tingsrätt.

Tingsrätten dömer de två huvudmännen till 6,5 års fängelse vardera för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling, rapporterar Göteborgs-Posten.

De två tyska kurirerna – åtalade för olovlig införsel och vårdslöshet med narkotika – frias dock av rätten för att troligen inte insett att kokain fanns med i lasten.

Annonser