58 åtalade i stor drog- och vapenhärva

Ett kriminellt nätverk i Uppsala misstänks sålt stora mängder metamfetamin (”kristall”), haft sprängmedel, vapen och planerat ett sprängattentat mot polisen. Många personer åtalades i tisdags i den stora härvan.

Totalt åtalas 58 personer vid Uppsala tingsrätt, varav 17 sitter häktade. Tre av dem misstänkts för synnerligen grovt narkotikabrott, sex för grovt narkotikabrott. Dessutom för vapenbrott och allmänfarlig ödeläggelse med mera. Några åtalas för penningtvätt och ett 30-tal personer för att ha köpt droger av nätverket.

Det var 20 maj 2020 som en bil stoppades av polisen då föraren verkade vara drogpåverkad. I en husrannsakan hemma hos denne hittades senare stora mängder narkotika, skjutvapen och sprängladdningar.

En omfattande utredning inleddes, fler personer greps och sammanlagt beslagtogs över 100 kilo sprängmedel, illegala skjutvapen, ammunition och stora mängder narkotika.

– Under utredningens gång har en allt klarare bild framträtt av ett kriminellt nätverk med bas i Uppsala, som huvudsakligen ägnat sig åt storskalig narkotikahandel under 2019 och 2020, och som också disponerat automatvapen, ammunition och sprängmedel, säger kammaråklagare Johan Strömbäck i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Narkotikaförsäljningen har inbringat stora summor i kontanter för nätverket som misstänks ha smugglat droger från Holland.

Bevis finns även i form av swishöverföringar och telefonsamtal som polisen lyckats avlyssna efter att ha knäckt krypteringstjänsten Encrochat. Där hörs även en konversation som tros handla om planering av ett attentat mot polisen.

Närmare 17 kilo av starkt beroendeframkallande drogen ”kristall” (metamfetamin) har tagits i beslag under utredningen, men även amfetamin, kokain, läkemedel och dopingmedel.

En idrottare på landslagsnivå ingår i utredningen och misstänks för att ha köpt och sålt nätdroger. Han uppger dock för Sportbladet att ”jag är oskyldig”.

Utredningen i målet är på cirka 16 000 sidor. Nu har stämningsansökan lämnats till Uppsala tingsrätt, men själv rättegången som inleds 11 mars ska hållas i Attunda tingsrätts säkerhetssal.

Annonser