Färre SOS-larm efter alkoholstopp

Alkoholförbudet från klockan 20 på krogar förlängs till den 28 februari, beslutade regeringen i fredags. Sedan krogar tvingats stänga tidigare har samtidigt SOS-larmen minskat nära 40 procent under några nattimmar, visar en ny undersökning.

På grund av fortsatt hög smittspridning och nya virusmutationer, så har regeringen beslutat förlänga serveringsförbudet för alkohol efter klockan 20 till februari ut. Från 1 mars återgår serveringsstoppet till klockan 22 och gäller till 11 april.

Om smittläget förvärras eller inte förbättras så kan förordningen om tillfälligt alkoholförbud ytterligare komma att förlängas, meddelar regeringen. I fredags meddelade Folkhälsomyndigheten att 58 nya dödsfall rapporterats in senaste dygnet och totalt har 12 428 personer avlidit med covid-19 i Sverige.

Restriktioner för restauranger har fått branschen att klaga över ”näringsförbud”. Men en social effekt är att det har blivit lugnare på gator och torg på kvällar när nöjeslivet dragit ner.

112-samtal till polisen har minskat i genomsnitt 13,8 procent på ett lördagsdygn efter alkoholförbudet från klockan 22 i november. Och efter julafton, när serveringsstoppet tidigarelades till klockan 20, så var minskningen i snitt 17,1 procent.

– Stängningen ger en kraftig minskning av stökiga aktiviteter i offentliga rummet och det är därifrån larmsamtalen normalt kommer, säger kriminologen Sven Granath till TT.

Det är SOS Alarm som på uppdrag av TT tagit fram statistiken över hur larmsamtal påverkats efter at alkoholrestriktionerna infördes på krogar jämfört med lördagar året före.  Det finns tidigare studier om att kortare öppettider nattetid på barer och restauranger leder till minskad våldsbrottslighet.

Annonser