Polisen jagar langare med drönare

Polisen i Stockholm ska börja använda drönare för att övervaka Odenplan och Observatorielunden under våren. Orsaken är larm om att bland annat antalet narkotikabrott har ökat i områdena.

Det hade kommit in rapporter om fler misstänkta brott från boende och affärsidkare i de båda områdena i centrala Stockholm. Och polisen har också märkt att droghandel ökat där.

Under en polisinsats tio dagar i januari gjordes ett 50-tal anmälningar om narkotikabrott, allt från langning till bruk. Men även brott mot knivlagen. Många misstänkta var unga och polisen befarar att de riskerar vara på väg in i missbruk.

– De flesta av dem är unga i 17-20-årsåldern. Vi måste ingripa i tid innan de hamnar i beroende och brottslighet. Det handlar om främst försäljning och bruk av cannabis, men vi har även indikationer på ökad otrygghet i området, säger Niklas Ångström, operativ koordinator på lokalpolisområde Norrmalm, till Drugnews.

Odenplan har vuxit som trafikcenter sedan även pendeltåg numer stannar där vid sidan av tunnelbana och flera busslinjer. Sådana knutpunkter drar ofta till sig även problem och brott, menar Ångström.

Huruvida droghandel har börjat flytta från Sergels torg och Centralstationen – där allt mer placerats under tak och bevakning – till Vasastan är för tidigt att säga. Polisen ska nu utvärdera om kontrollinsatser ska fortsätta av Odenplan och Observatorielunden och har även fått tillstånd till att använda kamerabevakning med s.k. drönare (UAV) under tre månader.

– Ett nytt koncept som kan komplettera och bli brottsförebyggande och underlätta upptäcka brott. Narkotikasäljare ska veta om att vi har möjlighet att spana och ingripa mot dem även med hjälp av dessa, säger Niklas Ångström.

Drönare har även tidigare använt av polisen i centrala Stockholm, så även börjat användas mer för bevakning av stadsdelar i Göteborg, Malmö, Linköping och Helsingborg.

En pilotstudie gjordes ifjol i Malmö då polisen använde drönare under sju veckor i områdena Nydala och Hermodsdal för att förebygga, kunna bevaka större ytor och snabbare kunna ingripa vid brott. En utvärdering efteråt av Malmö universitet visade att flygande bevakning kan ge bättre lägesbild över områdena, identifiera nya ”hotspots” och se vilka som sysslar med droghandel. Men någon ökad trygghet för invånarna kunde inte noteras under den korta tiden. Och drönare ska bara vara ett komplement, inte ersätta lokalpolisen på gatan.

Annonser