Alkoholförbud på krogen förlängs igen

Alkoholstoppet från klockan 20 på serveringar vill Socialdepartementet förlänga två veckor ytterligare – till och med 7 februari för att försöka bromsa pandemin, framgår av en remiss.

Alkoholförbudet från klockan 20 infördes på julafton och förlängdes sedan till och med 24 januari. Från måndag skulle därefter förbudet för alkoholservering åter gälla från klockan 22:00 på krogar och barer till slutet av februari. Men nu vill Socialdepartementet förlänga förbudet från klockan 20 ytterligare med två veckor, ”på grund av det allvarliga smittläget” av coronaviruset.

Vi behöver fortsätta vidta åtgärder för att bromsa smittspridningen, säger socialminister Lena Hallengren (S) till SVT.

Regeringen väntas på torsdag besluta om att förlänga alkoholförbudet från klockan 20 till 7 februari. Bland annat för att minska trängsel och viruset framfart.

Branschorganisationen Visita tycker det är en missriktad åtgärd.
– Att fortsätta ge sig efter endast en bransch där smittspridningen dessutom är låg när det finns en pandemilag är direkt näringsfientligt, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita, i ett pressmeddelande.

Från i fredags – efter förra förlängningen – har krögare och anställda protesterat på eftermiddagar runt landet genom att slamra med grytlock och slevar.

Sedan första förbudet för alkoholservering infördes för cirka två månader sedan har flera restauranger förlorat cirka 70 procent av intäkterna, jämfört med samma period året före och några är konkurshotade. Utlovade nytt statligt stöd till företag som drabbas av pandemin har restauranger svårt att få, menar Visita som anser branschen drabbas av ”näringsförbud” genom alkoholrestriktionerna.

Samtidigt har bråk på gator och torg minskat betydligt på flera orter sedan alkoholförbudet från klockan 22 infördes 20 november på serveringar, såväl på mindre orter som i storstadsregioner, enligt polisen. Färre rånoffer och mindre risk för slagsmål.

– Det har verkligen gjort stor skillnad. Eftersom krogarna stänger vid 20 finns det inte längre folk i stan kring midnatt, säger Christer Fuxborg, presstalesperson i polisregion Väst, till Accent som talat med polisen i Stockholm och Göteborg.

SMITTLÄGET. Fram till i tisdags hade 10 591 personer i Sverige avlidit med covid-19 och drygt 533 000 personer bekräftade ha smittas, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Annonser