Tre alkoholforskare prisade

Tre alkoholforskare har tilldelats priser. Mats Ramstedt får Systembolagets kunskapspris 2020, Sabina Kapetanovic får Systembolagets juniora stipendium och Simon Jangard får årets Bertil Göranssons-stipendium.

Prisceremonin skedde digital förra fredagen med webbsändning från Kulturhuset i Stockholm där pristagarna även fick berätta om sin forskning.

Mats Ramstedt. Foto: Ahmet Görcüm

Mats Ramstedt är idag forskningsansvarig på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN och leder en forskargrupp på vid Centrum för psykiatriforskning på Karolinska institutet.

Han disputerade i sociologi 2001 och har sedan bedrivit sociologisk, epidemiologisk och folkhälsovetenskaplig forskning med tonvikt på alkohol, men även andra droger.

Han har framförallt forskat om alkoholens förändringar och konsekvenser på befolkningsnivå, i Sverige och internationellt. Han var med och utvecklade de monitormätningar som med månatliga intervjuer följer svenskarnas alkoholtrender.

Han har också studerat hur lådviner påverkat drickandet, hur risken för beroende ökar när flera substanser används och varit medförfattare till flera CAN-undersökningar om hur alkohol, men även andra droger, negativt påverkat folkhälsan. Han har bidragit med evidensunderlag till samhället för att kunna minska alkoholskador, och även ”på ett framstående sätt kommunicerat sin forskning” till samhället, enligt priskommittén.

Ramstedt, som nu är föräldraledig, är femte forskaren att tilldelas Systembolagets kunskapspris som är på 100 000 kronor.
– Jag blir otroligt stolt över det här. Det betyder jättemycket, sa han vid ceremonin, rapporterar Accent.

Sabina Kapetanovic får Systembolagets juniora stipendium på 50 000 kronor för att fortsätta och fördjupa forskning kring riskbeteenden som kan kopplas till ungdomars alkoholvanor och hälsa.

Hon disputerade 2019 i ämnet välfärd och socialvetenskap på Hälsohögskolan vid Jönköpings universitet och arbetar idag som lektor vid högskolan Väst i Trollhättan.

Hon planerar bland annat att besöka Duke University i USA för att utvidga ett redan påbörjat samarbete kring ett internationellt forskarprogram. Avsikten med projektet är bl a studera hur samspelet mellan ungdomar och föräldrar kan relateras till de ungas alkoholvanor över tid.

Simon Jangard får Bertil Göranssons-resestipendie på 30 000 kronor, som Systembolaget finansierar. Jangard är legitimerad psykolog och doktorand vid KI med ett tvärvetenskapligt forskningsområde. Han arbetat även kliniskt på Maria Ungdom i Stockholm med ungdomar och unga vuxna.
Priset delas ut till en ung forskare, som gjort sig förtjänt genom framstående forskning inom området ungdom och alkohol, anknytning till idrott väger särskilt tungt.

Annonser