Sibirien: 7 döda efter druckit handsprit

MOSKVA Minst sju personer har avlidit efter att ha druckit handsprit i staden Tomtor i ryska Fjärran Östern. Ytterligare två personer är i koma.

Minst nio hade druckit handspriten som köpts i en butik i Tomtor i republiken Sakaka, över 900 mil från Moskva. En femlitersdunk hittades på platsen, rapporterar AFP. Dunken innehöll 69 procent giftig metanol, enligt utredare.

Två män och en kvinna avled på platsen direkt, medan sex andra fördes för vård till Sakakas huvudstad Yakutsk, men fyra av dem överlevde inte. En man och en kvinna befinner sig i koma anslutna till ventilator, uppgav hälsomyndigheter i måndags.

Enligt uppgifter till en regional tv-station så hade vännerna druckit handdesinfektionsmedlet under en middagsfest. Nu har en brottsutredning om misstänkt mord inletts, enligt Moscow Times.

Regionala konsumentskyddet Rospotrebnadzor har beordrat butiker och apotek att ta bort handspriten från hyllorna. Det är inte ovanligt att människor i Rysslands mer fattiga regioner ibland dricker livsfarlig ”surrugatalkohol”. I två förgiftningsskandaler 2016 – 2017 avled dussintals ryssar som druckit substitut.

Annonser