”Krogars hemleverans hotar alkohollagen”

[UPPDAT] Flera kommuner – exempelvis Växjö och i veckan Malmö – har gett restauranger tillstånd att köra hem mat och alkohol till sina kunder under pandemin. Men de långgående cateringbesluten utmanar alkohollagen och nu efterlyser länsstyrelsen i Kronoberg i brev till regeringen tydligare rättspraxis. /Malmö-politikernas beslut anmäls av IOGT-NTO*.

Enligt SCB har alkoholförsäljning på krogar minskat i år med hela 23 procent. Och fredag kväll träder regeringens säljförbud av alkohol efter klockan 22:00 i kraft i hela landet för att minska smittspridning.

Dagen före så röstade arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö för att tillåta hemleverans av alkohol från restauranger med serveringstillstånd. Detta för att hjälpa en bransch i kris.

– Det är alldeles fantastiskt att det gick i genom. Dels för att det är en bra åtgärd i sig men också för att vi har en krogbransch i Malmö i en extrem kris, säger moderata kommunalrådet Torbjörn Tegnhammar , vars parti kom med förslaget, till Kvällsposten.

Förslaget stöddes i nämnden även av Centern, Sverigedemokraterna och Liberalerna och kunde därigenom köra över styret i Malmö. S, V och MP röstade nej.

Per Bengtsson, IOGT-NTO Syd

IOGT-NTO och andra är kritiska till beslutet.
– Förslaget att försöka supa sig genom krisen kommer vi att minnas. De politiker som stödde förslaget är populister – det är oansvarigt och särskilt utmanande att köra igenom dagen före alkoholförbudet på krogar sent om kvällen börjar gälla, säger Per Bengtsson, distriktsordförande IOGT-NTO Syd, till Drugnews.

Han menar att krogars hemleverans bryter mot alkohollagen och i förlängningen, tillsammans med försöken att få genom gårdsförsäljning av öl, vin och sprit, hotar den restriktiva alkoholpolitiken med ökad tillgänglighet och konkurrera med Systembolaget.

Och såväl kommunalrådet Sedat Arif (S) som tillsynsenheten på länsstyrelsen i Skåne menar att beslutet kan vara olagligt och strida mot alkohollagen och att jurister borde tittat på ärendet före beslutet.

De hänvisar till ett liknande fall i Växjö. Där gav i våras kommunens nämnd för arbete och välfärd klartecken till ”mikrocatering” åt restaurang Winenine att leverera mat och vin till enskilda hushåll.
Moderata kommunalrådet Oliver Rosengren – ordförande i aktuella nämnden – såg förslaget som kreativt under pandemin och stödde det helhjärtat.

Men länsstyrelsen i Kronoberg valde att granska beslutet och kom i september med allvarlig kritik mot kommunen efter att remitterat bland annat Folkhälsomyndigheten.

Pia Rönn Johansson Foto: privat

– Problemet är inte catering till privata hem, utan att restaurangens personal efter serverat mat och vin inte stannar kvar tills glasen är urdruckna. Där har det brustit. Kontroll måste skötas hela tiden, så att exempelvis ingen blir berusad eller alkohol lämnas till någon som inte har åldern inne, säger Pia Rönn Johansson, strateg på länsstyrelsens enhet social hållbarhet med inriktning tillsyn, till Drugnews.

Reglerna för catering och hemleverans är alltså desamma som för restauranger. Och det gäller för övrigt även alkoholförbudet från 22:00 på krogar fram över, understryker hon.

Växjö startade ett digitalt ansökningssystem där tillsynsenheten automatiskt returnerar ett godkännande direkt. Länsstyrelsen är kritisk till att tid inte ges för alkoholinspektörer att undersöka lokaler som inte är bostäder, exempelvis om brandsäkerhet. I något fall bokades catering till ett hotellrum.

 Foto: Drugnews

– När servering pågår så kort tid, så handlar det mer om att bara lämna över mat och alkoholdrycker. Om kraven inte uppfylls för servering, så liknar det mer detaljhandel och det har ju Systembolaget monopol på, säger Pia Rönn Johansson.

Länsstyrelsens påpekande om bristerna besvarade i fredags Växjö kommuns politiker bara med att beslutet var i enlighet med alkohollagen.

Under året har flera kommuner gett olika lokala tillstånd till restauranger för hemleverans av alkohol i exempelvis Nacka, Gästrikland, Södermanland, Västmanland och nu alltså landets tredje största stad Malmö.

Det har blivit lite Vilda västern där ofta moderata lokalpolitiker varit pådrivande med att utmana systemet.
– Idag har vi en situation där kommuner tolkar alkohollagen lite som man vill, utan att vi har möjlighet att överpröva sakfrågan i högre instans och då blir det ingen rättspraxis, säger Pia Rönn Johansson i Växjö.

Landshövding Maria Arnholm. Foto via Wikpedia

Därför skickade i veckan Kronobergs landshövding Maria Arnholm en skrivelse till socialminister Lena Hallengren om att ”alkohollagen saknar tillsynsverktyg” och att det behövs en översyn. I fyra lokala tillsynsärenden på tobaks- och alkoholområdet har Växjö kommun valt att inte följa länsstyrelsens beslut, utan att den senare kan överklaga ärendet.

Landshövdingen föreslår att kommunala beslut om serveringstillstånd och försäljningstillstånd av tobak borde kunna överprövas i domstol på samma sätt som beslut om detaljplaner och strandskydd. ”Detta skulle leda till att lagstiftningen kring alkohol och tobak fungerar mer rättssäkert och likvärdigt i hela landet”, avslutar landshövding Arnholm brevet till socialministern.

 

Uppdatering*. IOGT-NTOs vice ordförande Lucas Nilsson anmäler nu Malmö kommuns beslut att tillåta hemkörning/catering av alkohol för en lagprövning. Han gör det som privatperson – vilket krävs idag – och flyttar från Lund till Malmö, rapporterar Accent. Det betyder att en domstol kan undersöka om nämndens beslut förra veckan var lagligt utifrån alkohollagen.

Annonser