Tuffare corona-regler – max 8 får samlas

[UPPDAT] Smittspridning av corona-viruset fortsätter öka kraftigt. Regeringen föreslår nu ett förbjud att ordna allmänna sammankomster och tillställningar med fler åtta deltagare från 24 november. Undantaget för kultur och idrott att ta in fler besökare tas bort – i praktiken blir det ”publikförbud” *.

På en pressträff i måndags eftermiddag sa statsminister Stefan Löfven (S):
– Vi lever i en prövningens tid och det kommer att bli värre innan det blir bättre. För din plikt med att hålla avstånd och följa regler. Gör din plikt, ta ditt ansvar för att minska smittspridningen.

Häromdagen flaggade regeringen för att alkoholförsäljning från 20 november stoppas efter klockan 22 på krogar, pubar och andra serveringar för att minska trängsel och smittspridning. Högst åtta personer i ett sällskap får sitta tillsammans vid ett bord.
– Restauranger är riskmiljöer och alkoholen gör att gäster glömmer bort hålla avstånd, sa socialminister Lena Hallengren (S) då.

Nu skickar regeringen även en promemoria på snabbremiss om att sänka gränsen för allmän sammankomst och offentliga tillställningar från 50 till åtta deltagare. Det är en unik hård åtgärd i modern tid, enligt statsministern. Förbudet gäller från 24 november och fyra veckor framåt.
Det kan komma att förlängas om inte smittspridningen avtar – och därmed förlängas över jul och nyår.

Smittspridningen har ökat kraftigt under virusets andra våg i hösten och sjukvården riskerar att överansträngas som i våras. För två veckor sedan nysmittades cirka 3 600 personer per dygn i covid-19, förra veckan hade det ökat till 4 600 smittade per dygn, berättade socialminister Lena Hallengren vid pressträffen i måndags. Hittills har totalt över 6 160 personer avlidit med covid-19, enligt Folkhälsomyndigheten.

Regeringen tar även bort ”trubadur-undantaget”, som gjorde det möjligt för serveringar, teatrar och idrottsanläggningar att ta emot sittande publik upp till 300 personer. Det blir alltså ett slags publikförbud*.

Med skärpningarna vill regeringen sända en tydlig signal om alla måste ta ansvar, träffa så få som möjligt – helst inga personer utanför hushållet på fritiden – för att hejda pandemin. Statsministern menar att i våras följde svenskarna mer restriktionerna, fast situationen kanske var värre. Nu är det fler som struntar i eller inte tar dem på tillräckligt allvar.

– Det är nu det avgörs.
Vi kan inte vänta mer. Folk blir svårt sjuka och det kan komma mer restriktioner. Men vi kan inte lagstifta om allt. Alla måste fundera på om det man gör nu ökar risken för smitta. Om svaret är ja, så bör man avstå, sa statsministern.

Regeringen kan inte lagvägen bestämma om hur många som socialt vistas i privata hem. Men han betonade individens ansvar:
– Gå inte på gym, ha inga middagar och arrangera inga hemmafester.

Åtgärderna väntas drabba särskilt kultur- och idrottssektorn liksom besöks- och nöjesnäringen hårt. Men regeringen flaggar för att mer ekonomiskt stöd kan komma.

*Uppdatering: Vad som ska gälla undantag för sittande publik är dock ännu oklart. En viss förvirring uppstod om tolkningen om publiktaket. Åtta eller 50 personer, (som de flesta regioner valt behålla). Beslutet ligger just nu hos länsstyrelserna som troligen kommer följa regeringens förslag om högst åtta personer.

De lokala allmänna råden kommer troligen avslutas 13 december för att istället ersättas av nationella regler över jul- och nyårshelgerna, sa statsepidemiolog Anders Tegnell vid en pressträff 17 november.

• Fotnot: Länk till sammanställning av regeringens arbete med anledning av nya coronaviruset.

Annonser