100-tal gängkriminella häktade i Stockholm

Polisen i Stockholm arbetar intensivt mot åtta identifierade kriminella gäng, som bedöms vara mest våldsamma. Ett hundratal personer har häktats hittills i år, rapporterar Sveriges Radio.

Personerna misstänks för bland annat grova narkotikabrott, vapenbrott och mord. Enligt polisen har flera ledare för nätverken häktats. Det handlar om gäng ibland annat Husby, Rinkeby, Vårby, Södertälje och Märsta.

– Via våra system har vi tagit fram de mest våldsdrivande nätverken, och de mest våldsdrivande individerna. Dom har vi gått mot, och det är dom vi ser att vi nu slår hål på, och att deras ledarfigurer och deras närmaste sitter hos oss, säger Robert Karlsson, biträdande chef för region Stockholm, till Sveriges Radio.

I tisdags gjorde polisen tillslag i Vårby och fann ett stort antal vapen och sprängmedel, även automatvapen och handgranater. Två personer greps där och sedan tidigare är ytterligare 19 häktade i den utredningen.

Under året antalet skjutningar ökat i Stockholms-området. Robert Karlsson tror att polisens razzior med gripanden och beslag av droger och vapen kan bidra till att våldet ökar en tid.
– Någon ska betala för narkotikan som polisen tog, någon ska betala för vapnen. När vi tar ledare är det andra som aspirerar på att vara chefer i organisationerna, så det uppstår nya skulder och spänningar när polisen är så offensiv, och det är en del av förklaringen till att vi har mer skjutningar i Stockholm nu än tidigare, säger han till SR.

Ett kriminellt nätverk verkar kunna knytas till flera attacker på kort tid mot Sigtuna kommun – en vapenkula skjuten mot trygghetscentret i Märsta, en polisbil får alla däck punkterade, en molotovcocktail kastas mot entrén i kommunens huvudkontor och sedan ett brandattentat mot kommunhuset några kvällar senare. Fyra misstänka yngre män har hörts, sedan släppts, men misstankar kvarstår. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2023 så fanns det 59 utsatta områden, varav 17 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken. Nyrekrytering av barn och unga har ökat.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Annonser