Alkoholstopp från kl 22 på krogen

För att bromsa smittspridningen av covid-19 vill regeringen förbjuda försäljning av alkohol efter klockan 22:00 på alla serveringar i landet från 20 november. ”Läget riskerar bli nattsvart. Alltför många svenskar har börjat slappna av”, säger statsminister Stefan Löfven.

Foto: Drugnews

På en pressträff i onsdags eftermiddag tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S) så berättade statsministern om förslaget som stöder sig på alkohollagen (kapitel 3, paragraf 10) och ska snabbremitteras.

– Det här är inte några allmänna tips utan de här råden gäller och måste följas. Många har varit duktiga och gjort rätt, men några gör det inte och har börjat slappna och slarva – tänker att min födelsedagsfest är väl inget. Men vartenda beslut i vardagen har betydelse. Och nu behövs fler åtgärder, sa Stefan Löfven.

Från 20 november till sista februari 2021 vill regeringen förbjuda alkoholförsäljning i landet från klockan 22:00 på kvällen till 11:00 på förmiddagen på alla serveringar, (och kunder måste inom 30 minuter efter det dricka upp). Det gäller alla verksamheter med alkoholtillstånd – såsom restauranger, krogar, barer, nattklubbar, studentpubar…

Många andra länder har infört helt förbud för alkoholförsäljning eller förbud för servering efter visst klockslag för att minska smittspridningen. Sverige har fram till nu vädjat om frivillig väg för social distansering. Lokala råd har skärpts i 13 av landets regioner senaste tiden, men smittspridningen planar inte ut än.

– Men nu är läget ohållbart, sa socialminister Lena Hallengren.
Smittspridningen ökar, senaste dygnet har ytterligare 25 corona-relaterade dödsfall rapporterat och totalt 6 082 avlidit efter smittats med covid-19. Totalt har 166 707 personer bekräftats vara smittade, en ökning med över 4 400 smittfall sedan tisdagen.

Och 131 personer får nu intensivvård och drygt 2 860 har intensivårdats efter smittats.
– Vi har världens bästa sjukvårdspersonal, men trycket ökar och nära var fjärde IVA-plats upptas av en covidpatient. Ingen sjukvård i världen klarar att ge vård till alla om inte vi tillsammans – du och jag – vänder utvecklingen, enligt socialministern.

Hon menar att barer och nattklubbar är riskmiljöer för smittspridning.
– Det är svårt att hålla avstånd och med alkohol i kroppen är det dessutom lättare att tappa omdömet och glömma bort restriktioner. Vi vill uppnå en beteendeförändring med alkoholförbudet på serveringar efter 22, sa Lena Hallengren.

På frågor om alkoholrestriktion på krogen kan leda till ökad försäljning på systembolaget och fler hemmafester istället svarade statsministern:
– Det vore oansvarigt. Vi har alla ett ansvar att bidra och det vore omdömeslös att ha stora samlingar och ordna kalas hemma. Det är ett allvarligt läge nu.

Socialministern sa att krogbranschen kan komma att drabbas ekonomiskt av nya alkoholrestriktionerna, men att fortsatt riktat stöd och korttidspermitteringar finns.

Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, välkomnar alkoholrestriktionerna:
– Det är bra att man gör insatser för vi är i en väldigt besvärlig situation och smittalen visar att vi är i våg 2. Viktigt att hålla avstånd och inte gör dumma saker, alkohol har en effekt att man kanske tappar omdömet och närmar sig andra människor. Och det är farligt, det här en dödlig sjukdom, säger han till Aftonbladet.

Per-Olof Svensson. Foto: Josefina Svensson

Per-Olof Svensson, organisationssekreterare på Blå Bandet, efterlyste i en krönika i Drugnews tidigare samma dag att regeringen mer agerar

vad gäller just alkoholens roll i pandemin.
Det är bra att regeringen gått från ord till handling även kring alkohol, säger han nu.

Han tycker det är bra att man nu visar att även alkoholkonsumenter behöver bidra till att minska risk för smittspridning. Ett viktigt signalvärde också för dem som arbetar inom sjukvård och äldreomsorg som ser coronasituationen i sin vardag och för övriga i samhället som bidrar genom att följa övriga restriktioner.

– Som allt annat i denna pandemi är det svårt att veta om alkoholförbudet från 22 på serveringar kommer att räcka. Jag hade gärna sett ett ännu tidigare klockslag, säger Per-Olof Svensson till Drugnews.

• Regeringens förslag till alkoholförbud gäller inte på särskilda boenden (till exempel äldreboenden) eller rumsservering på hotell eller minibarer på hotellrum. Förordningen föreslås träda i kraft den 20 november 2020 och gälla till utgången av februari 2021.

Annonser