Fransk minister: droger är skit

PARIS I Frankrike går debatten het om cannabis ska legaliseras. 80 parlamentariker skriver i ett öppet brev mot legalisering och menar att det inte finns något som ”mjuka droger”. De hänvisar även till inrikesminister Gérald Darmanin som uttryckt sig starkt mot tillåta narkotika.

I ett uttalande i mitten av september sa inrikesminister Gérald Darmanin att (’La drogue, c’est de la merde!’), ”narkotika är skit. [Jag kan inte säga] som inrikesminister, som politiker, till föräldrar som kämpar för att deras barn ska komma ur beroende, att vi kommer att legalisera den skiten”.

Nyligen startade tre borgmästare och medlemmar från republikanska gruppen i senaten åter debatten och förespråkade legalisering av cannabis. De krävde i en artikel i Le Journal du Dimanche att cannabis bör tillåtas, ”det är bästa sättet att eliminera försäljning och ruinera langarna”.

I söndags svarade 80 parlamentariker (däribland Bruno Retailleau, ledare för republikanska gruppen i senaten) i samma tidning att ”narkotika är ett gift, en pest som måste bekämpas”, att det inte finns ”mjuka droger” och att undertecknarna är starkt emot en legalisering av cannabis.

De påminner om att cannabis och andra droger orsakar ”psykos, schizofreni, depression, skolmisslyckande, och avhopp från skolan och samhället”. Och understryker att de delar inrikesministerns tydliga utspel: ”droger är skit”.

”Bara för att rättsapparaten kämpar med att hålla jämna steg med langarna, så betyder inte det att vi måste legalisera praxis. Om vi gjorde det skulle vi också behöva legalisera vapenhandlare, skattebedrägeri, prostitution och inte längre straffa hastighetsöverträdelser på vägarna”, skriver parlamentarikerna, enligt Connexions France.com.

Frankrike toppar cannabis-bruket i EU, 45 procent av vuxna befolkningen har någon gång provat. I gruppen 15-34-åringar har 21,8 procent rökt cannabis senaste året (i Sverige 7,9 procent), enligt EU:s narkotikabyrå EMCDDA.

I Frankrike är nöjesbruk av cannabis helt förbjudet, medan medicinska försök med klinisk användning kommer inledas 2021, (ex. behandling av epilepsi, smärtor, multiple skleros och biverkningar av kemoterapi).

Tema: Cannabis

Frihet eller grön mardröm?

Drogen Cannabis (marijuana & hasch) är på agendan mer än någonsin. Rop på avkriminalisering och legalisering hörs, globala narkotikadebatten är het, ungas attityder är mer tillåtande idag, enligt skolenkäter, och beslagen ökar.
I USA har 16 delstater hittills (mars 2021) legaliserat eller är på väg att tillåta drogen för nöjesbruk och ett 35-tal-tal delstater för ”medicinskt” bruk. Ett industrikomplex (”Big Marijuana”) växer fram som ser en mångmiljardmarknad, och som lärt av tobaksindustrins bakslag. En organiserad normalisering av cannabis i populärkulturen tilltar.

Samtidigt varnar forskning för allt russtarkare (thc-innehåll) cannabis, allvarliga skaderisker, psykisk sårbarhet, hjärnskador och lägre IQ – särskilt för unga vars hjärna är känsligare. /• WHO-rapport 2016 om drogen, översatt till svenska 2019 tillsammans med ett studiematerial (av Länsstyrelsen i Västra Götaland).

Läs mer

Annonser