Odör dyrbart för marijuanaföretagen

SEATTLE Cannabisföretagare i delstaten Washington har länge drabbats av kostsamma rättsprocesser på grund av dålig lukt från plantor och tillverkning av olika cannabisprodukter. Nu ska en ny specialstyrka undersöka klagomålen och eventuell hälsopåverkan av den sötaktiga doften.

Tillsynsmyndigheterna i delstaten Washington blir antagligen de första i landet att titta närmare på luktproblemet hos cannabisindustrin, rapporterar branschens egen nyhetssajt Marijauna Business Daily.

Den nya delstatsstyrkan, Marijuana Odor Task Force, har bildats för att komma tillrätta av odören från plantorna. Man söker bland annat en expert för få råd om hur cannabislukten påverkar folkhälsan. Vanliga jordbruksföretag, inklusive boskap och fjäderfäproducenter, har länge behandlat offentliga klagomål över dålig lukt, men för marijuanaindustrin finns inte de rutinerna.

”Luktuppgiftsgruppens skapande kommer vid en tid då cannabisföretag i Washington redan irriteras av tunga regler. Och många kommer sannolikt inte att välkomna fler”, skriver MJBizdailys reporter Bart Schaneman.

Shawn Wagenseller, vd för Arlington-baserade cannabisodlare WA Bud Co, håller med om att man tyvärr måste ta itu med allmänhetens häftiga protester.

– Men jag tror att klagomålen kommer från en mycket liten andel av cannabismotståndarna, säger hon till Marijuana Business Daily.

Ett exempel är den federala lagstiftningen mot utpressning och korruption RICO-Act (Racketeer Influenced and Corrupt Organization Act). Den har använts för att stämma  marijuanaindustrin  i ColoradoKalifornien, Massachusetts and Oregon, med påståenden att cannabislukten devalverar värdet på närliggande egendomar och förstör livskvalitén för dem som bor där.
– Det finns verkligen oprofessionella odlare som inte tar hand om sin odör, säger Wagenseller.

Hon menar ändå att industrin har fiender som använder den ofta starkt sötaktiga doften från cannabisgårdarna som svepskäl för att sabotera deras verksamhet i dyra rättegångar. Det återstår att se om andra delstater kommer att angripa doftproblemet på samma sätt som Washington. I så fall vill Wagenseller se att sådana myndigheter fattar beslut utifrån vetenskap och inte den gamla vanliga rädslan för marijuanagalenskap, “reefer madness”.

Enligt ett lagförslag i Washingtons senat vill man tillsätta en myndighetsperson med uppgift att upptäcka och rapportera marijuanalukt från licensierade cannabisodlare för att sedan undersöka om odörerna kan ha skadliga effekter på omgivningen. Men just nu vill man vänta med en sådan tjänst tills en separat arbetsgrupp för social rättvisa inom marijuanaindustrin har bildats.

Detta med ”social equity” har diskuterats mycket i Marijuana Business Daily´s rapportering. Det vill säga att andra än vita amerikanska män äger och driver marijuanaföretag. Med förkärlek håller man fram kvinnliga företagare och marijunadirektörer med andra etniska bakgrunder. I grunden är dock industrin dominerad av redan priviligierade grupper, medan kunderna främst kommer från andra sociala skift i det amerikanska samhället. Samtidigt går utvecklingen mot allt större företag, medan de mindre cannabisproducenterna slås ut.

I MJBiz artikel får man veta att cannabis redan nu är en av de mest reglerade industrierna och att Washingtons företagare får ut ganska låga priser på sina produkter.

– Folk kämpar verkligen under tunga regleringar, avgifter och skatter som kommer med förordningen, säger Caitlein Ryan, tillförordnad direktör för branschorganisationen The Cannabis Alliance i Seattle.
Hon anser att varje extra kostnad för att minska lukterna inte kommer bidra till ”en hållbar industri”.

Och Alex Cooley, medgrundare till ett cannabisföretag i Seattle, påpekar att lukten från hans inomhusodlingar redan är reglerade av lokala myndigheter. Cooley tycker att den nya specialstyrkan är onödig.

Både Ryan och Cooley intygar emellertid för Marijuana Business Daily´s reporter att de vill vara goda grannar och inte stöta sig med omgivningen.

Etiketter:

Annonser