”Grattis, nu hoppas vi på hepatit C-vaccin”

Nobelpriset i medicin/fysiologi tilldelas i år amerikanerna Harvey J Alter, Michael Houghton och Charles M. Rice för sina upptäckter om hepatit C-viruset. ”De är värda priset. Nu hoppas vi på vaccin mot sjukdomen, den är dödlig om man inte får behandling”, säger Niklas Eklund, Stockholms Brukarförening, som själv varit smittad.

Han fick själv blodsmittan som narkoman, men märkte det inte förrän prov togs under en fängelsevistelse. På den tiden 1991 användes ofta cellgiftsbehandling mot hepatit. Idag finns effektiva läkemedel, men det finns bara vaccin för hepatit A och B, ännu inte C.

De tre forskarna som i måndags Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet beslutade ska få dela priset lika – äran och tio miljoner kronor – har genom sin banbrytande forskning tagit avgörande kliv i kampen mot blodöverförd hepatit, ett av de stora globala hälsoproblemen.

Deras upptäckter beskrivs som ”en milstolpe i kampen mot virus”. Tidigare hade hepatit A och B-virus identifierats, men en stor andel blodöverförda hepatit-fall förblev oförklarade. ”Upptäckten av hepatit C-virus innebar att den kvarstående höga risken för blodsmitta kunde förklaras”, skriver Nobelförsamlingen i ett pressmeddelande.

Över 70 miljoner människor har kronisk hepatit C i världen, (fler än som drabbas av hiv). och cirka 400 000 avlider varje år i av sjukdomen. Den leder till kroniska leverskador och levercancer hos människor. De kan leva många år innan smittan upptäcks.

Personer som använder narkotika, särskilt de som injicerar och delar sprutor, är extra utsatta för att smittas. Enligt Niklas Eklund, ordförande på Brukarföreningen i Stockholm var tidigare 70-80 procent av de cirka 2 300 medlemmarna smittade av hepatit C.

Niklas Eklund. Foto: Drugnews

– Men genom att sprutbyten startats där prover kan tas för att identifiera viruset, och läkemedel för hepatit C nu finns för antiviral behandling, så har andelen smittade sjunkit till cirka 60 procent i Stockholm. I Skåne där sprutbyten med rena sprutor funnits i flera decennier så är numer under 40 procent av besökarna smittade, berättar han för Drugnews.

Det är viktigt att tidigt identifiera om en narkotikaanvändare är smittad av hepatit och i så fall är vilken typ av smitta det är. Därefter finns behandling åtta till tolv veckor med läkemedel.

– Det är ännu en ganska dyr behandling, och gruppen brukare är inte de mest prioriterade i arbetslinjen här i landet. Men det blir billigare än att vi smittar andra, måste genomgå levertransplantation eller dö, säger han.

Brukarföreningen driver även ett eget sprutbyte på vardagseftermiddagar i gamla Slakthusområdet där 30 till 60 personer dagligen kommer och byter injiceringsverktyg.
– Före coronan kom infektionssköterskor till oss och tog blodprov, vid positivt hepatit C-resultat stod medicinen en vecka senare på bordet. Under våren har de haft fullt upp på Huddinge sjukhus under pandemin, men en är tillbaka på onsdagar hos oss igen, säger Niklas Eklund.

Brukarföreningen har senaste åren även arrangerat informationsdagar om ”Hälsa för brukare” runt landet där smittskydd är en del.

Nobelpriserna kommer i år på grund av corona-pandemin att delas ut i pristagarnas hemländer, troligen på svenska ambassader eller universitet. Banketten i Stockholms stadshus är även inställd. Nobels fredspris planeras att delas ut vid en mindre tillställning i Oslo universitets aula, rapporterar TT.

 

Det förekommer två huvudgrupper av hepatit. A och B&C. Graf från Nobelförsamlingens pressmeddelande.

 

Hepatit

Hepatit, inflammation i levern, orsakas främst av virus, men även av längre alkoholmissbruk, gifter och autoimmuna sjukdomar. Hepatit A överförs främst via orent vatten och livsmedel och läker ofta ut själv. De andra (B och C) överförs med blod och kroppsvätskor, är allvarligare och kan leda till kronisk sjukdom och med stor risk utveckla skrumplever (levercirros) och levercancer och avlida, utan behandling.

Hepatit C är en smygande ofta plågsam sjukdom som kan ta flera år innan symptom märks. Hud och ögonvitor kan bli gula och urinen mörk. Numer har alltså även C-viruset identifieras och ett tiotal mediciner tagits fram, men ännu inte ett vaccin. Antiviral behandling hjälper de flesta, cirka 97 procent. Men det finns en risk att återsmittas.

Foto: Drugnews

Hepatit C är en anmälningspliktig sjukdom, enligt smittskyddslagen. Testa sig uppmanas personer göra som:

  • använt narkotika och delat sprutor, kanyler eller blandkopp med andra.
  • har eller har haft en partner med hepatit C.
  • fått en blodtransfusion före 1992 i Sverige, som först då började kolla blodgivare för hepatit.
    • är född i ett land där smittan är vanlig.

Källa: Vårdguiden 1177.se och Nobelförsamlingen vid KI.

Annonser