Utpekad frias som ansvarig för drogsajt

En 28-årig man som åtalats för ha drivit Flugsvamp 2.0, som beskrivits som landets största narkotikamarknadsplats på nätet där över 320 000 drogaffärer gjorts, frias av Stockholms tingsrätt. Domstolen anser ”bevisningen inte varit tillräckligt robust” att han skulle administrerat sajten. Han döms dock till kortare fängelsestraff för andra narkotikabrott.

28-åringen från Lund greps i september 2018 efter att polis på Noa med hjälp av kollegor i 25 länder i Operation Kinopio kartlagt hans resor, webbmoln och konton runt världen. Trots han officiellt hade magra inkomster, så reste han jorden runt, köpte dyra prylar och lyxbil, och på hans konton flödade miljontals kronor in och ut.

Enligt polisen som spanat på den krypterad anonyma drogsajten på Darknet, hade omkring 17 000 kunder och 600 försäljare mellan 2015-2018 kunnat göra tusentals affärer. Narkotika, doping och läkemedel hade bytt ägare och administratören uppgavs få procent på omsättningen, som beräknats till motsvarande nära 378 miljoner kronor.
Affärerna gjordes dock mestadels i bitcoins för att försvåra spårning.

ETT KOMPLEXT digitalt nätverk med servrar i olika länder bakom drogsajten Flugsvamp, enligt polisens utredning.

28-åringen satt länge häktad och åtalades i våras för synnerligen grovt narkotikabrott och grov penningtvätt. Dessutom flera fall av narkotikabrott, doping- och läkemedelshandelsbrott, urkundsförfalskning med mera. Men frias på de flesta punkter.

Tingsrätten håller med om att stora narkotikaaffärer gjorts som beskrivits på den krypterade drogsajten, men friar 28-åringen ändå. ”Åklagaren har inte bevisat att det är NN som har administrerat och ansvarat för Flugsvamp 2.0. Tingsrätten anser att det finns andra möjliga förklaringar än den som presenterats i åtalet”, står det i domen.

Men även om domstolen ogillar åtalet för driften av sajten, så anser den det visat att mannen åren 2013 och 2014 hade sålt cannabis på tre tidigare drogsajter på Darknet. Han döms därför till ett år och tio månaders fängelse och ska betala 600 000 kronor för den brottsvinst han anses gjort på dessa drogaffärer.

Fyra medåtalade medhjälpare, misstänkta för bland annat penningtvätt, frias samtidigt.

 

För åklagaren som beskrivit Flugsvamp som ett ”Tradera för droger”, men att efter utredningen ingen framöver ska känna sig säker att göra illegala affärer på Darknet och krävt flera års fängelse för 28-åringen – måste domen vara ett misslyckande.

ÅTALET mot 28-åringen presenterades i februari på en presskonferens med Björn Eriksson, NOA, Annika Wennerström och Tove Kullberg, båda åklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Foto: Drugnews

Den var nog inte heller en total överraskning då 28-åringen släpptes fri efter rättegången avslutats nyligen, vilket antydde riktningen.
– När jag läst domen kan jag konstatera att tingsrätten har visat att den åtalade varit kopplad till Flugsvamp 2.0 på flera olika sätt. Men kopplingarna är enligt de inte tillräckliga för att han ska dömas som administratör, och där tycker vi annorlunda, säger kammaråklagare Annika Wennerström till Dagens Nyheter.

Hon har inte än bestämt om tingsrättsdomen ska överklagas, även om det lutar åt det.

Enligt 28-åringens försvarsadvokat Thomas Bodström – tidigare justitieminister – var domen också rätt väntad.
– Det är helt felaktigt att tro att det skulle vara en ensam administratör för Sveriges största marknadsplats för narkotika. Det här har ju jämförts med Tradera där det jobbar 45-50 personer, så det är ju helt omöjligt att en person skulle kunna administrera allt det här. Så åtalet faller redan där, säger han till DN.

28-åringens båda försvarsadvokater, Kinora Awrohum och Thomas Boström, får nu 3,9 miljoner respektive 3,1 miljoner kronor i ersättning av staten för sitt jobb, tidsspillan och utlägg. Det vill säga totalt sju miljoner kronor.

Polisen berättade i början av juni att över 10 700 misstänkta svenska köpare under utredningen kring den aktuella droghandelssajten hade identifierats med personnummer. Mer förutom att en handfull större köpare av dessa har dömts i tingsrätten och några tusen personer har fått sina bitcoinskonton avstängda efter de misstänkta drogaffärerna, så blir det inga vidare rättsliga följder.

För Noa meddelade samtidigt att man inte hade avsikt att utreda alla drogköpare vidare om brott. ”Att lagföra 10 000 köpare kan inte vara vår målsättning och svårt att motivera resursmässigt”, sa Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten på Noa.

Det är tillsammans med torsdagens dom ”ytterligare ett bakslag mot narkotikahandeln på Darknet”, skriver Expressens krönikör Fredrik Sjöshult. Polis och åklagare låter 10 000 narkotikaköpare på Darknet komma undan och riskerar därmed att fler barn till drogberoende föräldrar råkar illa ut”. Och resultatet av domen mot 28-åringen ser han ”som ett magplask för polis och åklagare som krävt 14 års fängelse”.

Lyxinköp och mycket sedlar kring 28-åringen. Foto: Polisen

Annonser