”Allvarligt läge med gängvåldet”

Läget med gängkriminalitet och skjutningar är fortsatt väldigt allvarlig. Gängen verkar fungerar som vanligt och får in narkotikan trots corona-pandemin. Det säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till Sveriges Radio.

– Jag tror att det var många som hade hoppats på att inte minst corona-pandemin skulle göra det svårare för de kriminella gängen att få in narkotika, och att det skulle påverka deras verksamhet. Det verkar inte ha gjort det, sa Mikael Damberg som ersatte Löfven i Sveriges Radios intervjuserie med partiledare i lördags.

Han utfrågades även kring förhandlingar om migrationspolitiken och coronaläget. Men en stor del av intervjun kom att handla Dambergs eget ansvarsområdet – rättspolitiken och rättsfrågor och bekämpa organiserad kriminalitet.
Skjutningar, sprängningar och dödligt våld har fortsatt på en väldigt hög nivå. Detta trots pandemin och polisens specialsatsning, Operation Rimfrost, som nyligen avslutades.

– Det var inte helt förväntat, men det visar att de här gängen bitit sig fast i Sverige på ett sätt som vi inte ska acceptera, utan vi måste verkligen trycka tillbaka, sa Mikael Damberg.

Han tror dock att gängens miljöer har försvagats och att Operation Rimfrost gjort skillnad. Polisen är mer offensiv, arbetar mer underrättelsebaserat och vet mer vilka de kriminella är som står för våldet och slår hårt mot dem. Nya lagar, straffskärpningar har antagits. 10 000 fler polisanställda ska rekryteras och när staten växer kan gängen tryckas tillbaka, enligt Damberg.

• Men det har inte skett än – har ändå inte gängvåldet blivit en ny normalbild i Sverige?
–Nej, jag kan konstatera att det finns en verklighet där ute, där skjutningar och sprängningar fortsätter, men vi tänker inte acceptera det. Vi kommer inte att säga att nu är det här det nya normala, för det här ska tryckas tillbaka. Det är det som hela 34-punktsprogrammet mot gängkriminalitet handlar om, det är det som polisens tillväxt i stor utsträckning handlar om, svarade Mikael Damberg i SR-intervjun.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2023 så fanns det 59 utsatta områden, varav 17 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken. Nyrekrytering av barn och unga har ökat.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Annonser