Regeringen vill skärpa straff för gängbrott

Regeringen har tillsatt en utredning för att skärpa straff för olika brott kopplade till kriminella nätverk. Exempelvis för narkotikaförsäljning och för de som rekryterar unga till kriminalitet. /Nytt fängelse ska byggas i Trelleborg.

I höstas lades regeringens 34-punktsprogram fram med förslag för att knäcka gängkriminalitet (nya verktyg för bekämpa brott, nya påföljder, få fler att våga vittna, förebyggande).

Flera av punkterna har man gått vidare med. I fredags så presenterade justitieminister Morgan Johansson (S) en utredning som ska komma med förslag på fler åtgärder med koppling till gängbrott:

  • Obligatorisk häktning för fler brott (ex. rån, grov misshandel och grov utpressning inom ramen för nätverken).
  • Skärpta straff för brott kopplade till kriminella uppgörelser.
  • Skärpta straff för de som drar in unga i kriminalitet.
  • Skärpta straff för den som överlåter narkotika till andra.

Till särskild utredare utses hovrättspresident Anders Perklev, som tidigare varit riksåklagare. Han har nu tid till 11 juni 2021 då uppdragit senast ska redovisas.

Morgan Johansson

Justitieminister Morgan Johansson:
– Kriminella uppgörelser leder till ytterligare brotts­lighet genom hämnd­­aktioner och drabbar även utom­stående. Därför ska vi se till att straffen skärps för brott med kopp­lingar till krimi­nella upp­görelser. Vi vill också skärpa straffen för narkotika­försäljning, som är en bas­verk­samhet för krimi­nella nätverk, sa han på en pressträff.

Han underströk att unga inte ska utnyttjas till att begå brott av gängledare och dras in i den kriminella miljön och därför ska straffen för de som rekryterar unga.

– Genom att skärpa lag­stiftningen sätter vi ytter­ligare tryck på de krimi­nella nät­verken och gör det ännu svårare att välja den krimi­nella banan, sa justitieministern.

Han sände även budskap om att inte avkriminalisera narkotika (som några instanser och experter vill utreda), utan att öka trycket mot narkotikabrott.
– Narkotika är centralt när det gäller gängkriminalitet och är ofta det som många konflikter uppstår vid. Vi kommer inte att avkriminalisera eget bruk av narkotika, det vore en enorm gåva till de kriminella. Vi kommer i stället att gå i andra riktningen och öka trycket mot dem (kriminella gäng/red), sa Morgan Johansson på pressträffen.

Korridor. Foto: Kriminalvården

FÄNGELSE I TRELLEBORG/ Sedan obligatorisk häktning vid misstänkt vapenbrott och tidigare straffskärpningar så har häktningar ökad fem gånger. Vilket lett till att häkten och anstalter blivit överfulla.

Därför har beslut tagits om att bygga ut anstalter – i tisdags meddelade Kriminalvården att ett nytt stort fängelse för 300 interner ska byggas i Trelleborg, med säkerhetsklass 2, rapporterar TT. Tidigare hade Svedalainvånare röstat nej till en stor anstalt.

RIMFROST/ Polisen stora nationella insats mot gängvåldet, Operation Rimfrost, inleddes i november i fjol och avslutades 15 juni i år. Målet var att minska och begränsa skjutningar och sprängningar och öka tryggheten för invånare.
Det har dock inte lyckats uppnås, under december till april inträffade 135 skjutningar och 105 sprängningar och 25 personer har avlidit. Däremot anser polisen att där särskilda satsningar gjorts – i Malmö- och Uppsalaområdet, så har målen nått och mätningar även visat tendens till ökad trygghet, enligt polisen.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2021 så fanns det 61 utsatta områden, varav 19 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Annonser