Sänkt straff efter Corona-restriktioner

Svea hovrätt har i ett par narkotikamål sänkt fängelsestraffen till följd av skärpta restriktioner i häktet på grund av corona-pandemin. Bland annat för att de dömda inte fick ta emot besök.


Det är Dagens Juridik som rapporterar om hur restriktion vid besök i häktet lett till att Svea hovrätt sänkt några straff i narkotikamål.

Den 34-åring som i våras dömdes för grovt narkotikabrott får sänkt straff från sex till fem års fängelse i hovrätten. Fallet fick stor medial uppmärksamhet när han greps förra sommaren på Södermalm i Stockholm misstänkt för försäljning av droger.

Bland annat hittades cirka ett halvt kilo metamfetamin (Ice), en stark drog som förekommer som ”kemsex”-drog i vissa kretsar. Dessutom beslagtogs kokain, amfetamin och tabletter – totalt var drogerna värda cirka en miljon kronor i gatuled, enligt åklagare.

Flera av de ofta väletablerade kunderna kunde polisen spåra via hans mobiltelefon. Flera av dem har fått strafföreläggande för köpt narkotika.

34-åringen satt häktad i nära åtta månader med restriktioner. Efter rättegången skulle dessa lättas, men de nya corona-restriktionerna gjorde att han fortfarande inte fick ta emot besök.

Svea hovrätt håller med tingsrätten i sin helhet om hans gärning, men tar hänsyn till att han haft restriktioner och inte fått ta emot besök. Domen sänks därför med ett år till fem års fängelse.

I ett annat fall om synnerligen grovt narkotikabrott tog också Svea hovrätt hänsyn till coronakrisen och hur nya regler påverkade de häktade. Tingsrättens hårdare dom sattes ned till fem år för flera av de åtalade. Då de efter rättegången avslutats även därefter har häktningen inneburit större påfrestningar än vanligt på grund av de särskilda begränsningar som under våren 2020 infördes för att hindra smittspridning av Covid-19 på häktena. Det har upplysts att begränsningarna bl.a. inneburit att de häktade inte har fått ta emot besök”, står det i hovrättsdomen, rapporterar Dagens Juridik.

Annonser