Irma Kilim föreslås till EU-kommitté

BRYSSEL Regeringen har fattat beslut om vilka tolv svenska kandidater som ska nomineras till Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK). Irma Kilim från IOGT-NTO nomineras som representant för Nätverket för icke-smittsamma sjukdomar.

Hon har tidigare utsetts av NCD-nätverket till ledamotplatsen. Slutliga beslutet fattades av regeringen i torsdags.

– Jag är jätteglad och stolt. Både för egen del, men också för att representera NCD-nätverket. En ära att regeringen väljer att uppmärksamma vårt folkhälsoarbete och vikten av att förebygga icke-smittsamma sjukdomar – som orsakas av bland annat alkohol, tobak och andra droger, säger Irma Kilim till Drugnews.

Hon är 33 år, född i Bosnien, uppväxt i Småland och idag drogpolitisk chef på IOGT-NTO.
Hon tycker corona-pandemin visar på vikten av motståndskraftiga hälsosystem och god hälsa hos befolkningen.

– EU måste bli bättre på att få in folkhälsoperspektiv i sitt arbete och jag tänker bli rösten i EESK som driver på för det. Jag hoppas även kunna driva på för en ny alkoholstrategi i EU, som ju inte har förnyats. Den behöver verkligen skärpas och bli tydligare, exempelvis om alkoholreklam, säger hon.

Hon har erfarenhet från EU-arbete tidigare på nykterhetsrörelsens kontor i Bryssel. Hon räknar med att besöka metropolen på månatliga möten i EESK.

– Jag ser fram att åter åka dit, om det nu går för pandemin. Förutom arbetet så längtar jag till att äta våfflor, musslor och pommes igen, säger hon och skrattar.

Totalt tolv svenska kandidater nomineras till kommittén och de kommer från arbetsgivarorganisationer, fackliga organ och företrädare från civila samhället.
Rent formellt ska ministerrådet godkänna de nominerade ledamöterna för nästa period 2020-2025. EESK har idag 353 ledamöter och ska minskas till 329 till följd av Brexit.

Europeiska ekonomiska och sociala kommittén granskar och yttrar sig över lagförslag från kommissionen innan de antas och utarbetar även egna yttranden om ämnen som ledamöterna tycker är viktiga för EU:s medborgare. Cirka 200 yttranden om året brukar det bli.

Annonser