Drogmisstänkta kopplas till bedrägerifabrik

Två svenskar som är kopplade till en stor bedrägerihärva med bas i Ukraina och lurat tusentals offer runt världen misstänks även i en stor narkotikahärva i Sverige. Mannen och kvinnan är häktade efter ett beslag på 60 kilo amfetamin i södra Stockholm.


En 27-årig kvinna och en 44-årig man greps november ifjol efter beslaget och tros vara del av en större narkotikaliga. De misstänks för vapenbrott och synnerligen grovt narkotikabrott, rapporterar Dagens Nyheter som även avslöjade bedrägerifabriken i Kiev i Ukraina i mars.

De två är även var för sig misstänkta för andra narkotikabrott. Åklagaren som leder förundersökningen menar att paret tillsammans med andra har hanterat stora mängder droger med syfte att säljas. Åtal i amfetamin-målet väntas under sommaren.

Mannen – från Eskilstuna, men varit bosatt i Estland – och kvinnan är även ägare och direktörer för varsitt företag i Tallinn, som är del av det nätverk som lurat svenska pensionärer och personer världen över på allt det har.

Detta efter att med fagra löften och falska hemsidor lurats investera i kryptovalutan bitcoins och värdepapper. Men allt var en bluff. Pengarna försvann via skuggföretag, förgreningar i olika länder och offshorebolag registrerade i Västindien. Med hjälp av en anställd på bedrägericentralen i Kiev och samarbete med journalistnätverket OCCRP kunde Dagens Nyheter granska och rapporterar om det utstuderade bedrägeriet.

Bedrägerifabriken är fortfarande igång, ukrainska myndigheter har ännu inte agerat och svensk polis ställer nu hoppet till att Europol kan samordna utredningen, enligt DN.

Annonser