Femton åtalas i dansk-svensk kokainhärva

KÖPENHAMN Ett stort nätverk misstänks ha smugglat cirka nio ton kokain till Danmark och Sverige. Två kusiner var huvudmän och skötte rörelsen på varsin sida av Öresund. Nu åtalas 15 män vid Köpenhamns tingsrätt i den gigantiska narkotikahärvan.

Stora mängder kokain fraktades från Holland och Belgien till Danmark med fordon specialbyggda med lönnutrymmen. I Danmark delades narkotikan upp och för dansk och svensk marknad och affärerna drevs av separat grenar av ligan på varsin sida Öresundsbron.

Utredarna menar att smuggelnätverket från 2012 till sommaren 2019 kan ha smugglat cirka nio ton kokain till Danmark och Sverige. Danska utredningen inleddes redan 2018 och ett informationsbyte med Sverige från året därpå. Spaning, hemlig avlyssning av telefoner och elektronisk kommunikation, kameraövervakning med mera har använts.

I samordnade razzior den 26 juni ifjol – på FN:s internationella narkotikakontrolldag – slog polis till på båda sidor Öresund till mot nätverket, som Drugnews tidigare rapporterat. I Danmark greps ett 30-tal personer och stora mängder narkotika, vapen och kontanter hittades. I Malmö frihetsberövades ett tiotal personer, bland de gripna i Sverige var en av huvudmännen och hans närmaste man.

Undersökningen – som kommit att kallas Operation Goldfinger – har skötts både av svenska och danska utredare.  I december dömdes en av de gripna i svenska nätverket till fem års fängelse för tre fall av grovt narkotikabrott av hovrätten för Skåne och Blekinge.
Två misstänkta män hann lämna Sverige före tillslaget och är internationellt efterlysta.

Tre häktade personer överlämnades i höstas från Sverige till Danmark, liksom senare även bevis och beslag för att i Danmark samlat sköta resten av den rättsliga processen.

Femton personer åtalades i tisdags vid Köpenhamns byrett för del i den omfattande smuggelhärvan under sju år. Tio av de åtalade är från Albanien, två från Kosovo, två danskar och en svensk medborgare, enligt TT.

– Samarbetet mellan svenska och danska polis- och åklagarmyndigheter fungerade mycket väl. Åtalet i Danmark är ett lysande exempel på vad myndighetsgemensamt fokusinriktat samarbete över landsgränserna kan resultera i. Ett stort mycket välorganiserat nätverk inom narkotikahandeln har slagits ut, säger kammaråklagare Peter Ståhl, som lett svenska förundersökningen, i en kommentar.

Danska myndigheter har i fallet även samarbetat med polis från Tyskland, Slovenien, Belgien, Holland och Albanien, enligt Köpenhamnspolisen.
Rättegången planeras ta 63 dagar och inleds först i december 2020 för att pågå till september 2021.

Annonser