Unga riskerar överdos av muskotnöt

Giftinformationscentralen varnar för en ny trend att missbruka muskotnöt efter att flera tonåringar under april behövt vårdas på sjukhus efter använt kryddan i russyfte.

Giftinformationscentralen har senaste veckorna fått ett tjugotal förfrågningar från allmänhet och vården om överdoser av muskotnöt. Det är lika många som annars under ett helt år. I flera fall har personer fått uppsöka vård efter olika biverkningar och symtom.

På sociala medier sprids samtidigt utmaningar om att använda kryddan i drogsyfte, så kallad ”nutmeg challenge”.

– Det har framförallt gällt tonåringar som blandat och ätit muskonöt i berusningssyfte. Sådan användning kan leda till svåra sjukdomstillstånd, som hjärtrusningar och hallucinationer, men även andra symtom som kramper, säger Johanna Nordmark Grass, överläkare på Giftinformationscentralen, till Drugnews.

Muskotnöt (kärnan i frukten på muskotträd, växer ex. i Indonesien, Sydamerika och Västindien) kan även i mindre mängd vara giftigt och ha en centralstimulerande verkan och ge oönskade effekter. Det är dock mycket ovanligt att det ger livshotande symtom.

– Varför missbruk av muskot bubblat upp just nu bland tonåringar är svårt att svara på. Men det är ju olyckligt då de som måste vårdas tar upp sjukvårdsplatser som behövs för andra patienter i dessa coronatider, säger Nordmark Grass som även arbetar i intensivvården.

Mindre epidemier av muskotintag i russyfte uppstår med jämna mellanrum. Lokalt kan ibland butiker märka att ungdomar köper många påsar eller burkar med kryddan.

Johanna Nordmark Grass råder föräldrar ha ögonen på kryddförrådet hemma och att livsmedelsbutiker, där unga plötsligt handlar mycket muskot, placerar kryddan vid kassadisken.

Användning av muskot i vanlig matlagning, i mycket små mängder, exempelvis i potatismos, är inte farligt, enligt Giftinformationscentralen.

Annonser