Stort beslag av opium på Arlanda

Tullen stoppade i februari ett smuggelförsök av tio kilo opium gömt i två resväskor på Arlanda. Nu åtalas två kvinnor som kom med flyg från Istanbul.


– Beslaget av opium tillhör ett av de större som vi har gjort vid Arlanda, säger Lina Andersson, chef för tullkriminalenheten vid Tullverkets gränsskyddsverksamhet i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Kvinnorna som är bosatta i Turkiet anlände med flyg från Istanbul till Arlanda i mitten av februari i år. Den ena kvinnan hade svårt att kunna ange syftet med sitt besök och nekades komma in i landet. När hennes incheckade resväska kontrollerades av tullen så visade en röntgen att den var dubbelbottnad. Fyra kilo opium hittades där.

Den andra kvinnan som uppgivit att hon skulle turista i Stockholm kontrollerades också. I hennes dubbelbottnade väska hittades sex kilo opium.

Båda kvinnorna som är i 30 och 40-årsåldern nekar till brott och någon kännedom om narkotikan i väskorna. De uppger att de inte kände varandra före resan, men att de skulle bo tillsammans under vistelsen i Stockholm.

Nu åtalas de för synnerligen grov narkotikasmuggling vid Attunda tingsrätt.

Värdet av opiumbeslaget i de båda väskorna uppskattar tullen till cirka tio miljoner kronor i användarled, enligt TT.

Tullverket beslagtog ifjol totalt 33,8 kilo opium i landet, varav fem kilo i Stockholmsområdet.

Annonser