Cannabis-kockar tävlar i Netflix-tv

LOS GATOS Amerikanska filmstreambolaget Netflix börjar i april sända matlagningsprogrammet ”Cooked with cannabis”. Inbjudna kockar får tävla med skapa trerätters med plantan som ingrediens. Kritiker reagerar mot en normalisering av cannabis.

Programmet som är i sex avsnitt leds av artisten Kelis Rogers och kände kocken Leather Storrs. Tre proffskockar ska under tidspress laga trerätters middagar med cannabis som ingrediens och krydda. Inbjudna matgäster ska sedan bedöma och utse mästaren.

Vinnaren för varje avsnitt får 10 000 dollar i prispengar, rapporterar NMN och DN.

– Många av kockarna använder plantan på icke-psykoaktiva sätt: som krydda, puré till sås i tortillabröd eller blandad i ett mjöl. Det här programmet är för matnördar, för ”stenare” och de som är nyfikna på båda, säger kocken Leather Storrs i en kommentar.

De tävlande uppges ha ”personliga och romantiska relationer” till växten och ”känner till dess komplikationer: medicinskt, kemiskt, andligt och som berusande”, enligt Storrs.

Kelis tweet om ”Cooked with Cannabis”

Milkshake-sångerskan Kelis uppger sig blivit rörd i hjärtat av att få jobba med programmet, ”eftersom det är så kulturellt viktigt”.

Reaktioner i Sverige mot att jätten Netflix bidrar till att stärka cannabis-kulturen med matlagningsprogrammet låter inte vänta på sig.

Blå Bandets organisationssekreterare Per-Olof Svensson menar att det nog finns pengar med i bakgrunden då premiären som av en händelse är den 20 april som inofficiellt anses vara ”internationella cannabisdagen”.

Per-Olof Svensson

Starka krafter likt ett virus, driver på för att nå en allmän normalisering av cannabisbruk, det är allvarligt då många riskerar att fastna i ett beroende av narkotika som det kan bli svårt att komma ur, säger han till Drugnews.

Blå Bandet startade i höstas kampanjen ”Stoppa beroendereklamen” och riktar sig särskilt mot påträngande alkohol- och spelreklam och dold cannabisreklam i filmer. I en koll hittade förbundet cirka 300 serier på Netflix med cannabis.

Jessica Vikberg

Jessica Vikberg är ordförande för Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle:
– Det är beklagligt att Netflix bekostar kockserien, det handlar ju inte ens om en film där cannabis är med som del i handlingen. Här spelar drogen huvudrollen och målet är att bli påtänd genom mat, säger hon till Drugnews.

Det är nog tillåtet i Kalifornien med cannabis i matprogram, men Vikberg anser att då det är olagligt i Sverige att bereda och använda drogen, så är det tveksamt att få sända programmet här.

– I grunden handlar det bara om att cannabisindustrin vill tränga in överallt och tjäna pengar med sin beroendeprodukt, säger hon.

Netflix är en amerikansk leverantör av filmer och tv-serier med huvudkontor i Kalifornien. I oktober 2019 hade tjänsten över 158 miljoner användare i världen, enligt Wikipedia. Det finns även en särskild nordisk version.

Annonser