Grekland: tullbeslag blir handsprit

ATEN När corona-viruset sprider sig har det blivit strykande åtgång av handsprit. Grekiska myndigheter försöker lösa dilemmat på ett udda sätt, de vill förvandla 155 ton beslagtagen smuggelalkohol till handsprit.

Det är TV4 Nyheterna som rapporterar om att grekiska tullen har stora beslag av smuggelsprit i sina lager. Skatteverkets tjänstemän visste att handsprit blivit bristvara på apoteken och tänkte att beslaget kunde nyttjas förnuftigt.

– Vi beordrade tullen och våra laboratorium att registrera mängden och alkoholhalten. Sedan informerade vi hälsodepartementet och finansdepartementet om möjligheten att donera hela mängden för att tillverka handsprit till allmänheten, säger George Pitsilis, chef på grekiska Skatteverket, till TV4.

Det visade sig att beslaget hade en renhetsgrad på cirka 95 procent, det vill säga kan användas mot viruset. Nu letar grekiska myndigheterna efter företag som kan omvandla smuggelspriten till effektiv handsprit som skydd för allmänheten.

Även i Sverige har det nu blivit brist på handsprit, så fort butiker får in en sändning riskerar det ta slut. En apotekskedja har infört begränsning om högst fem småflaskor alkogel per kund.

Annonser