Tio döms för omfattande cannabisodling

Tio åtalade personer döms för inblandning med storskalig cannabisodling utanför Vårgårda i Skaraborg. Tre av dem får långa fängelsestraff av tingsrätten för synnerligen grovt narkotikabrott. Narkotikan var främst avsedd för missbruksmarknaden i Göteborg.

Den drivande personen, en 28-årig man från Hisingsbacka, döms till åtta års fängelse. Han utpekas ha ledande ställning i ett kriminellt nätverk där som bedöms ha sålt den cannabis som tillverkats på en gård i Skaraborg.

Två andra män – en av dem barndomsvän med 28-åringen och med koppling till nätverket – döms också för synnerligen grovt brott till sju års fängelse vardera.

Det var våren 2019 som polisen började spana kring en gård vid E20:an norr om Vårgårda i Essunga kommun som visat sig ha extremt hög elförbrukning. Vid tillslaget 4 juni hittades drygt 6 kilo skördad cannabis och 3 459 plantor togs i förvar. Odlingen var avancerad med styrenheter för värme och lampor och luftvärmepumpar och dieselverk hade installerats. Även på en annan fastighet i Vara har ligan framställt narkotika.

Åklagaren åtalade ligan för att producerat 400 kilo cannabis under några år, men Skaraborgs tingsrätt bedömer det bevisat bara till drygt 189 kilo narkotika med beräknat värdet till minst cirka 20 miljoner kronor.

Två makar i 50-årsåldern hade köpt fastigheten 2011 och direkt hyrt ut den till en i ligan. De åtalades även för penningtvättbrott, men tingsrätten dömer dem bara till villkorligt för medhjälp till grovt narkotikabrott. Hela gården på fem hektar förverkas dock och de ska dessutom betala tillsammans 40 000 kronor till staten.

Åklagaren är nöjd med påföljderna för de tre huvudmännen, men ska fundera vidare om domen vad gäller parets straff.
– De (huvudmännen/red) har varit så delaktiga och ansvariga, enligt både oss och rätten, och deras straff känns som om de är i nivå med de brott jag anser att de begått. Jag är också nöjd med att rätten förverkar fastigheten. Det är helt i linje med vad vi anser att man ska göra när en byggnad helt byggs om för en kriminell verksamhet på det sätt som de gjort här, säger chefsåklagare Jenny Karlsson till Dagens Nyheter.

Två serbiska män, 27 och 26 år gamla, som bott på gården och skött cannabisodlingen döms för grovt narkotikabrott till fyra respektive två års fängelse och därefter utvisning.

En annan man döms till elva månaders fängelse för narkotikabrott och häleri, medan två andra åtalade får villkorliga straff för medhjälp till narkotikabrott.

Den 28-årige huvudmannen, som döms till längst fängelsestraff, bestrider helt ansvar och ska överklaga domen enligt hans försvarsadvokat. Mannen uppger att ha aldrig varit på gården.

Domstolen finner att cannabisodlingen varit mycket organiserad och odlingen sett till antal plantor har varit den största som Nationellt Forensiskt Centrum har fått analysera.

De flesta nu dömda bor i Göteborgsområdet där narkotikan skulle säljas. Fem av de nu dömda är frihetsberövade i härvan sedan ifjol och blir kvar i häkte till dess dom vinner laga kraft.

Annonser