Coronasmittan stoppar alkoholkontroller

[UPPDAT] Ett tillfälligt nationellt stopp för polisens planerade nykterhetskontroller har beslutats av huvudskyddsombudet – mitt i den särskilda trafikveckan med att hitta rattfyllerister. Detta på grund av oro för spridning av coronaviruset, rapporterar P4 Värmland.

Denna vecka 9 till 15 mars har polisen en nationell trafikvecka med fokus på nykterhet då fler blåskontroller görs. Men smittrisken för infektionssjukdomen Covid-19 har påverkat planerna denna gång.

Drygt en miljon förare får årligen på nära håll blåsa i detektor (som mäter alkoholnivå i utandningsluften) som tillhandahålls av polis vid vägkanten. Nära en tredjedel av de som omkommer i trafiken senare år har gjort det i en alkohol- eller drogrelaterade olycka.

Beslutet att stoppa de inplanerade blåskontrollerna togs av polisens huvudskyddsombud Patrik Danielsson i tisdags kväll efter att han misslyckats övertyga polismyndigheten om att själv fatta beslutet.

Han är förvånad över att arbetsgivaren inte själv stoppade de rutinmässiga utandningsproven, som polisen gör längs vägarna runt landet.

– Ja, mycket förvånad. För i det läge vi befinner oss nu där också Folkhälsomyndigheten har höjt upp nivån till mycket hög, så tycker jag det vore sunt att ta ett sånt beslut, säger det nationella huvudskyddsombudet Patrik Danielsson till Sveriges radio.

Häromdagen stoppades kontrollerna i polisregion Bergslagen efter beslut av polisens skyddsorganisation. Men stoppet gäller endast inplanerade rutinkontroller.

Kontroll av personer som misstänks vara alkoholpåverkade kommer dock att göras.
– Vi har ju kontroller precis som vanligt. Det är bara det att vi kanske ändrar inriktning på dem lite grann. Men vid misstanke så kommer vi naturligtvis att ta LAU-prover – (Lagen om alkoholutandning/red) – på de som vi stoppar, säger han till P4 Värmland.

Corona-viruset

SMITTAN/ Vid lunchtid i onsdags har 477 personer i Sverige konstaterats vara smittade av coronaviruset, varav 121 nya fall senaste dygnet. Risknivån för smitta har av Folkhälsomyndigheten har uppgraderats till mycket hög. Regeringen har beslutat att omedelbart slopa karensdagen för de som stannar hemma i karantän för att inte smitta andra och avlasta sjukvården. Samt att förbjuda allmänna sammankomster med mer än 500 personer.
Oroliga med symptom uppmanas i första hand kontakta 1177 eller ringa 11 313. Folkhälsomyndigheten har de senaste riktlinjerna.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Annonser