Trafikskola ska drogtesta sina elever

[UPPDAT] Hudiksvall Trafikskola börjar drogtesta sina körskoleelever och blir därmed andra körskolan i staden att använda slumpvisa narkotikatester.

För två år sedan började körskolan Trafikhuset i kommunen med slumpvisa narkotikaprov och har upptäckt fem fall där körelever var påverkade av droger. Nu meddelar även Hudiksvall Trafikskola att tester införs, skriver Hela Hälsingland.

– Man hör att det är mycket droger i omlopp i Hudiksvall och jag tycker att det ska vara lika självklart att kunna drogtesta eleverna, som att låta dem blåsa (för alkohol/red) innan körlektionen, säger trafikskolechef Thérese Nilsson till tidningen.

Trafikskolan planerar att använda salivtester som markerar för sju vanligaste narkotikapreparaten och avsikten är att färre narkotikapåverkade förare ska sätta sig bakom ratten, rapporterar Aftonbladet.

Cirka 700 trafikskolor i landet är medlemmar i Sveriges Trafikutbildares Riksförbund (STR) och sysselsätter 3 000 trafiklärare. Årligen förarutbildas omkring 185 000 elever och fortbildas cirka 50 000 personer.

Idag finns krav på obligatorisk alkokontroll inför varje körlektion, medan regelverk och teknik att testa för narkotika är mer komplicerat. I Umeå prövade trafikskolor i samarbete med polisen i en studie 2012 att drogtesta körskoleelever som fick gå med på att vara beredd att testas.

Berit Johansson. Foto: Pressbild STR

– Men det måste fungera vad gäller lagar och teknik i vardagen också. Vi har i dagsläget inga planer att införa drogtester av elever generellt. Men inget är hugget i sten och vi stöder helhjärtat de trafikskolor som valt att börja drogtesta, säger Berit Johansson, förbundsordförande för STR, till Drugnews.

Nolltolerans mot narkotika gäller i trafiken och det är viktigt både ur arbetsmiljö för trafiklärare och för unga som vill ta körkort att inte använda droger, menar hon.
– Vi ska inte ersätta polisen på något vis, men signalvärdet att man ska vara nykter och drogfri bakom ratten är jätteviktigt, säger Berit Johansson.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Annonser