Fentanylmålet i Högsta domstolen

Åtta unga personer avled av en fentanyl-drogvariant i nässprej som två bröder sålde via nätet. I tisdags inleddes förhandling i Högsta domstolen om säljares ansvar och om det är grovt vållande till annans död.

Bröderna i Stockholmsområdet dömdes i tingsrätt och Svea hovrätt för bland annat narkotikabrott och grovt vållande till annans död efter åtta dödsfall till sex år respektive fyra års fängelse. Detta för att ha sålt den livsfarliga drogen akrylfentanyl i nässprejflaskor, men som vid tillfället inte hunnit narkotikaklassas.

Fallet – som Drugnews tidigare rapporterat om – ledde till åtal 2018 och rättsprocess bidrog till att tillgången på och dödsfallen av fentanyl-analoger överlag minskat kraftigt i landet. Polis stängde flera hemsidor och kunder tog till sig av information om hur farliga preparaten är.

Den yngre av bröderna – som fick det lägre straffet – nekar dock till brott och överklagade till HD för en vägledande dom. Försvaret hänvisar till ett 90 år gammalt avgörande, där en grosshandlare friades från ansvar för att sålt vanligt matsalt och ogräsmedel till en kund som blandade ihop varorna och åt ogräsmedlet.

Motsvarande resonemang kommer vi föra i Högsta domstolen. De missbrukare som har använt fentanyl har varit medvetna om hur farlig där här drogen är. Då kan inte min klient hållas ansvarig för den risk de själva väljer att ta, säger mannens advokat Kristofer Stahre till Sveriges Radio.

Kammaråklagare Tomas Malmenby. Foto: Drugnews

Åklagare Tomas Malmenby hävdar att brödernas agerande var grovt vållande till annans död då de medvetet sålt farliga preparat på nätet. Han varnar för att en friande dom skulle kunna leda till att andra aktörer börjar sälja och dödsfallen av fentanyl ökar igen.

Thomas Bodström är advokat och målsägandebiträde för några av de anhöriga till dödsoffren i fentanylmålet. Han ser målet som viktigt att pröva.
– Det är en oerhört viktig dom. Det har vi sett eftersom när den här verksamheten stoppades så gick dödsfallen ned. Så det är bokstavligen en fråga om liv och död, säger Tomas Bodström till radion.

Tommy Janssons son Fredrik avled sommaren 2016 i en ålder av 26 år efter tagit en överdos av den mycket starka opioiden (som senare klassades). Fadern hoppas på en fällande dom.
– Man vill definitivt inte att andra föräldrar ska råka ut för sånt här. Att missta ungar på grund av droger. Livsfarliga droger där de inte vet vad de tar för någonting, säger han till P4 Örebro.

I ett annat mål i Östergötland har en 25-årig langare av fentanyler via internet åtalats för dråp sedan elva kunder avled. Rättegång i tingsrätten inleddes i slutet av januari i Linköping.

Annonser