Socialutskottet vill utreda narkotikapolitiken

Riksdagens socialutskott väntas på torsdag begära att regeringen tillsätter en utvärdering av den svenska narkotikapolitiken, erfar SR Ekot. Ledamot bekräftar för Drugnews.

Översynen ska gälla såväl att utreda kriminaliseringen av egen narkotikakonsumtion som infördes 1988 och att regeringen tar initiativ till en ”nollvision” om narkotikarelaterade dödsfall. Dödsfallen har kraftigt ökat sedan 2006, men minskade något 2018.

Enligt ett dokument som Ekot läst om initiativet ska syftet vara säkra att narkotikapolitiken är förenlig med krav på ”evidensbaserad vård, beprövad erfarenhet och skademinimering”. Och att den ”restriktiva narkotikapolitiken ska kombineras med en god missbruks- och beroendevård”.

Enligt Ekots källor står alla åtta riksdagspartier stå bakom kravet. Men ingen vill låta sig intervjuas.
– Den här frågan är så infekterad, så här är ett jättestort steg framåt, säger en anonym riksdagsledamot.

Vänsterns Karin Rågsjö i utskottet bekräftar för Drugnews att beslutet är på gång och att alla partier är överens.

V är enda riksdagsparti som krävt att narkotikabruk avkriminaliseras för att det kan stigmatisera utsatta personer som inte vågar söka vård. Sveriges kommuner och Regioner har föreslagit att konsumtionsförbudet bör utredas och även Centern har fört liknande resonemang.

Vid årsskiftet kovände kristdemokraternas ledning och föreslog att drogpolitiken bör utvärderas, men sa i en intervju i Drugnews att förbudet att konsumera narkotika bör vara kvar.

Annonser