8 000 liter alkohol stoppat vid tullrazzia

En mystisk skåpbil ledde tullen till en anonym lagerlokal i Upplands Väsby. Där hittades tusentals liter insmugglad sprit, vin och öl, avsedd säljas via sociala medier till ungdomar. Nu åtalas två lettiska medborgare.

Det var i början av året som Tullverket stoppat skåpbilen som var känd sedan tidigare vid smugglingar. Spaning ledde vidare till ett tillslag mot lagerlokalen i Kimsta, Upplands Väsby.

Där hittades totalt 6 557 liter starksprit, 1170 liter vin och 451 liter öl, dessutom 1175 liter diesel. Nu åtalas de båda letterna för grov olovlig förflyttning och grov olovlig befattning med punktskattepliktiga varor.

Skattebortfallet av den beslagtagna alkoholen beräknas till 1,6 miljoner kronor, jämfört med om den skulle sålts på Systembolaget.

Upplägget är känt för tullen att alkohol smugglas till landet och förvaras i lager tills det sålts vidare, exempelvis till ungdomar. Alkohol marknadsförs via sociala medier som uppmanas göra beställningar och som sedan får dryckerna levererade. Efter en kort tid brukar lagret vara tomt.

I anonyma lagerlokalen hittades cirka 8000 liter alkohol. Foto: Tullverket

Enligt Lina Andersson, chef för tullkriminalen i Stockholm är det allvarligt problem att unga kan köpa alkohol via sådana här ”pop-up-butiker”.

– I den senaste CAN-rapporten om skolelevers drogvanor är det fastställt vad gäller anskaffning av alkoholen, att en av de viktigaste ursprungskällorna är en person som säljer smugglad alkohol som säljes via sociala medier. Det här är en olaglig verksamhet och en trend vi behöver följa och med det försöka minska tillgången till smuggelsprit, säger hon i en kommentar.

De båda letterna nekar till brott.

Annonser