Bedragare lurade NBV med bluffcirklar

Tusentals studiecirklar och kulturevenemang hos Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet har visat sig varit påhittade. Två tidigare medarbetare misstänks ha skott sig och har polisanmälts för bedrägeri och trolöshet mot huvudman. NBV kan få betala tillbaka flera miljoner i skattepengar.

Det var en s.k. visselblåsare som ifjol hörde av sig till Folkbildningsrådet, som fördelar pengar till studieförbund, om misstänkta oegentligheter i NBV.

Även studieförbundet fick tips om att studiecirklar som hållits 2016-2018 i NBV Syd (Skåne och Blekinge) varit fabricerade och därmed inte statsbidragsberättigade.

En intern och en extern kontroll stärkte misstankarna och i höstas polisanmälde NBV två medarbetare, som sedan har slutat. De uppges ha kunnat komma över stora belopp till sig själva som använts delvis till resor och droger, enligt Sydsvenskan och andra medier.

Det handlar om över 9000 studiecirklar och arrangemang med cirka 42 000 deltagare som visat sig varit påhittade eller haft låg kvalitet. NBV har efter genomgång strukit 286 000 studietimmar, vilket är cirka fem procent av alla studiecirklar, folkbildningar och kulturarrangemang i NBV Syd för åren 2016-2018.

Nu riskerar NBV att få betala tillbaka miljoner kronor som man fått för cirklarna.
– Vi ser jätteallvarligt på det här och tänker betala tillbaka varenda krona som utbetalts felaktigt. Men vi vet idag inte hur mycket pengar det handlar om, där är vi inte ännu, säger Binaji Marouf, kommunikationschef på NBV, till Drugnews.

Hon menar att flera obekräftade rykten cirkulerar i media. Uppgiften om att de två tidigare anställda bl a har köpt droger för intäkter från bedrägerierna vill hon inte kommentera.

• Kan man lita på NBV framöver?
– Ja, det kan man. Vi är landets äldsta studieförbund och har betytt mycket för många människor. Vi har en bra verksamhet. Men blir nu drabbade av personer som haft för avsikt att lura oss och använt skattepengarna på fel sätt. Vi har agerat så fort vi har kunnat och polisanmält detta, säger hon.

Folkbildningsrådet har i uppdrag att fördela statliga pengar till studieverksamhet och se till att de används rätt.
– Men en del av ansvaret vilar även på själva studieförbundet. Det uppenbart att man från NBV:s sida inte har haft den kontrollen, säger Rebecka Svensén på Folkbildningsrådet till Sveriges Radio.

NBV har efter att bedrägeriet upptäckts tagit fram ett åtgärdspaket, ändrat rutiner och skärpt kontroll för att det inte ska kunna hända igen. Bland annat ska inte bara handläggare skriva under listor om vilka som deltar, utan även en chef säkerställa verksamheten. Och med både anmälda och oanmälda besök på cirklar och evenemang ska kvaliteten och kontrollen bli bättre framöver, enligt NBV.

Annonser