Rättegång i stort cannabismål

Fem personer står inför rätta i veckan i en stor narkotikahärva efter det kanske näst största beslaget gjorts i landet. De greps på bar gärning när de skulle hämta 370 kilo cannabis som just anlänt till en lokal i Frihamnen i Stockholm.

Det var 8 augusti ifjol som polisen slog till i ett garage i Frihamnen och kunde senare göra rekordbeslaget – det mesta var hasch – med ett gatuvärde på cirka 37 miljoner kronor. Nu står tre män (yngste 17 år och äldste 40) och två kvinnor i 30-årsåldern åtalade i Stockholms tingsrätt – tre av dem misstänks för synnerligen grovt narkotikabrott och två för narkotikabrott.

– Enligt NFC (nationellt forensiskt centrum) så är det här det näst största beslaget som de någonsin analyserat, säger åklagaren Zilla Hirsch till SVT Stockholm.

Tillslaget i somras kunde göras efter att en man i 35-årsåldern kontaktat polisen och berättat han var skuldsatt och tvingats av kriminella att låna ut en lokal i Frihamnen. Han tipsade senare polisen via mobil-meddelande, ”Nu har ni er chans”.

Polisen kunde slå till och gripa flera av de inblandade, de tros dock bara vara kurirer i sammanhanget som kommit till garaget för att hämta olika delar av cannabis-partiet. Två av de åtalade har gjort vissa medgivande om att de skulle kompenseras för sin insats, de tre övriga nekar till brott.

Ikea-kassar i bil med 251 kilo hasch som de två kvinnorna hann lägga in. Foto: Polisen

Enligt Dagens Nyheter hade en polskregistrerad lastbil kommit dit med ventilationsskåp som hade fraktsedlar från Spanien. De var sinnrikt förslutna och krävde bland annat fjärrutlösare för att kunna öppna dem. På ett par timmar hade det mesta lossats, fördelats och burits iväg för vidare spridning av de misstänkta.
Men vilka som organiserat bakom smugglingen återstår att försöka klara ut.

Det stora beslaget i Frihamnen kan på kort sikt ha stört cannabismarknaden lokalt i Stockholms-området, men har nog på längre sikt inte någon större betydelse, uppger Ulf Guttormsson, analyschef på CAN, för SVT.

Rättegången fortsätter i Stockholms tingsrätt.

Annonser