Studie: vinsten av fimpa större än känt

LONDON Det är aldrig försent att sluta röka cigaretter. Lungornas celler har en större förmåga att återhämta sig än tidigare känt, enligt en ny studie.

Att utveckla lungcancer är en stor risk av tobaksrök är känt och har kostat miljoner människor livet. Rökare har fler cellförändringar, mutationer i sina lungor än icke-rökare, vilket ökar risken. Det finns över 60 cancerframkallande ämnen i cigarettrök som direkt skadar cellerna.

Men en ny brittisk studie som publiceras i Nature tyder på att rökstopp kan få tillbaka en stor del av cellerna, som liknar de hos personer som aldrig rökt. En återhämtningsprocess som är större än tidigare känt.

– Man tolkar de här fynden i studien att det finns en hel del stamceller eller celler som är skyddade och som aktiveras när man slutar röka. Så det som författarna hävdar är att även om du har rökt länge, så är det aldrig försent att sluta röka, säger Louise Adermark, docent i neurobiologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, till SR Vetenskapsradion.

Men det kräver att man fimpar. Studien är liten, men ger ändå hopp om större vinster med att sluta röka.

Överläkare i onkologi på Karolinska sjukhuset Gunnar Wagenius jämför resultaten med att sluta röka inte bara är som stoppa tåget på en resa mot försämringar och cancer, utan att även kan backa tåget.

Frågan är om studiens fynd kan leda till att några rökare väntar med att fimpa, då kroppen ändå kan återhämta sig relativt väl senare.
– Nej, för om man fortsätter röka så kanske tåget kommer fram till stationen Cancer, därför är det bra att sluta röka så tidigt som möjligt vid stationerna före dess, säger Gunnar Wagenius till P1 Morgon.

 • Studien Tobacco smoking and somatic mutations in human bronchial epithelium (Kenichi Yoshida et al) publiceras i veckan i Nature.

 

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Annonser